pravi se začas

OMILJENI KOLAČ KOJI JE SVAKA KUĆA U JUGOSLAVIJI IMALA NA STOLU: Taj ukus se nikad ne zaboravlja a košta MANJE OD 300 RSD

Slatka izlivena pita od kukuruznog brašna bila je deo svih lepih porodičnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a potrebno vam je svega nekoliko minuta za pripremu.

Objavljeno: 28.02.2023. 12:59h 13:03h
Autor:
Kako se pravi omiljeni starinski kolač iz Jugoslavije?, Foto: Printscreen Instagram / Recepttura

Kukuruzna slatka izlivena pita bila je jedna od omiljenih poslastica na prostorima bivše Jugoslavije. Nalazila se na trpezi u gotovo svakoj kući, a domaćice su je pravile začas. Osim toga, ne košta ni 300 dinara, a ima ukus koji se ne zaboravlja.

Donosimo vam osnovi recept, a vi pustite mašti na volji!

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 350 g kukuruznog brašna
  • 4 dcl mleka
  • 2 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo

Način pripreme:

U kukuruzno brašno umešajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu. Razlupajte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minuta dok ne dobijete glatku, gustu i svetlu smesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.

U dobijenu smesu ubacite kukuruzno brašno i dobro promešajte. Pleh premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna, pa sipajte smesu. Stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 190 °C i pecite kolaš između 20 i 30 minuta. Znaćete da je kolač pečen kada dobije zlatno-žutu boju i odvoji se od iviva pleha.