IDEALNA DESTINACIJA

SVI FINCI BAŠ NIKADA U ŽIVOTU NE RADE SLEDEĆE 3 STVARI: Zato važe za najsrećniji narod na svetu koji ŽIVI BEZ PRITISKA

Finska je po peti put proglašena za najsrećniju zemlju na svetu, a život u njoj je kao u raju!

Objavljeno: 28.01.2023. 23:11h 23:20h
Autor:
Zašto je u Finskoj najsrećniji život na svetu?, Foto: Shutterstock

Sprovedeno je istraživanje u kojem su bili uključeni ljudi 156 zemalja, a pitali su ih da ocene svoj život na skali od 1 do 10. Na osnovu rezultata iz "World Happiness Report-a" Finska se našla po 5. put na poziciji najsrećnije zemlje na svetu. A čar se krije u tome što Finci nikada ne rade sledeće tri stvari!

U analizu su uključeni i faktori poput socijalne podrške, očekivanja u životu, ljubaznosti i izostanka korupcije.

foto: Shutterstock

3 STVARI KOJE FINCI NIKADA NE RADE:

1. Sa komšijama se ne porede

Posebno ako je reč o materijalnom bogatstvu i pokazivanju tog bogatstva.

- Jednom prilikom našao sam se u društvu jednog od najbogatijih Finaca. Gurao je svoje dete u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao je da kupi auto kakav želi, da plati vozača, ali ne. Javni prevoz je za njega sasvim prihvatljivo rešenje. Tako izgleda uspeh u Finskoj. Ne izdvajate se i živite kao “sav normalan svet” - istakao je jedan stanovnik Finske.

Koji je prvi korak ka sreći?

Fokusirajte se više na ono što vas čini srećnim, a manje na to da svima oko sebe izgledate kao da ste uspešni. Prvi korak ka sreći je da uspostavite svoje sopstvene standarde, umesto da svoja postignuća poredite sa tuđim.

foto: Shutterstock

2. Ne uništavaju prirodu

Prema istraživanju iz 2021, 87% Finaca smatra da je priroda izuzetno važna jer im obezbeđuje mir, pomaže da povrate energiju i opušta ih.

- U Finskoj, zaposleni imaju četiri nedelje letnjeg odmora. Mnogi od nas to vreme koriste da odu na selo i dopune se energijom koju pruža priroda. Što manje izbora i opcija, čak do te mere da u kući u kojoj boravimo nema ni struje ni tekuće vode, to bolje - dodaje drugi stanovnik najsrećnije zemlje na svetu.

Vreme u prirodi povećava vašu vitalnost i daje vam osećaj snage.

3. Ne ruše poverenje

Brojna naučna istraživanja su pokazala da što je poverenje među ljudima većem oni su srećniji.

foto: Shutterstock
  • Zanimljiv eksperiment

Nosi naziv “izgubljeni novčanik“ i sproveden je 2022. kako bi se testiralo poštenje građana. Tom prilikom ostavljeno je 192 novčanika na javnim mestima u 16 gradova širom sveta. U Helsinkiju je ostavljeno 12. Vlasnicima je vraćeno 11.

Finci jednostavno veruju jedni drugima i izuzetno cene iskrenost. Ako zaboravite računar u biblioteci ili vam u prevozu ostane telefon, možete biti gotovo sigurni da ćete ih dobiti nazad.

Kako možete da započnete lanac poverenja?

Mali gestovi, poput pridržavanja vrata strancu ili prepuštanje sedišta u prevozu mogu napraviti veliku razliku i biti odličan početak promene. Kada bi svako polazio od sebe, svet bi bio mnogo lepše mesto nego sad!