RECEPT ZA SVETOSAVSKI SLAVSKI KOLAČ: Vazdušast i lagan kao sunđer, a ostaje svež i nekoliko dana kasnije

Sveti Sava je velika školska slava, ali postoje domaćini u Srbiji koji ovog svetitelja slave i kao porodičnu slavu, stoga vam donosimo recept za svetosavski slavski kolač

Objavljeno: 27.01.2023. 12:41h
Autor:
Slavski kolač za Svetog Savu, Foto: Shutterstock

Proveren recept za svetosavski slavski kolač dolazi nam od vrhunskog kuvara Raše Vlačića, koji na Kurir Televiziji vodi kulinarsko takmičenje "Majke i snajke".

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka (200ml)
  • 1 šolja vode (200ml)
  • 1 šolja ulja (200ml)
  • 20g sirovog kvasca
  • Kašičica šećera
  • Kašičica soli

Sastojci za premazivanje testa i ukrase:

  • 1 jaje
  • 0,5 kg mekog brašna tip 400
  • Voda po potrebi
    foto: Tripod production

Priprema: Sa strane potopiti sirovi kvasac u pola šoljice mlake vode i posuti 1 kašičićom šecera. U činiju za mešanje sjediniti 1kg brašna, kašiku soli i punu kašiku šećera (malo više šećera nego soli). Jednu šolju ulja, jedno celo jaje, jedno žumance, 500ml mlakog mleka razblaženog sa 200ml mlake vode. U masu dodati i spreman kvasac. Umesiti masu u srednje tvrdo testo. Ostaviti testo da naraste. Dva puta testo premestiti.

Za prirpemu testa za šare, sjediniti 0,5kg brašna i malo vode, tako da testo bude tvrdo. Izraditi šare po želji. Testo za kolač premestiti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati testo razmućenim jajetom. Na podmezano testo naređati šare. Speman Kolač ubaciti u rernu. Prvih pola sata ne otvarajte rernu, a kolač ukupno pecite 45 minuta, do sat vremena.

Prijave za novu sezonu najzabavnijeg kulinarskog takmičenja "Majke i snajke" su u toku! Ukoliko ste ljubitelj dobre zabave, volite da se družite i pevate, a kuvanje sa Sekom i Rašom vam zvuči zanimljivo, postanite i vi deo nove sezone najboljeg kulinarskog formata koji se emituje na Kurir televiziji!

Popunite formular (https://www.kurir.rs/majke-i-snajke) već sad, kuvajte sa Sekom i Rašom - očekuju vas vredne nagrade!