RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PRASETINU IZ RERNE: Meso sočno i razdvaja se od kostiju, a korica hrskava i slana
Ukoliko pečete prasetinu u rerni za Božić, veoma je važno da pratite ova uputstva
Autor:
Pečenje je zvezda praznične trpeze, a mnogi vole da kažu da ako je pečenje za Božić uspelo, to je znak da nas čeka dobra godina. Stoga ništa ne prepuštajte slučaju i vodite računa da ispoštujete ovo:
1. Noć pre pečenje, tj. na Badnje veče, komad sveže prasetine dobro namažite sa solju sa svake strane.
2. Na Božić ujutru proverite da li je rerne čista, a onda je uključite i zagrejte na 250 stepeni Celzijusa.
3. Usoljeno meso namažite sa mašću sa svake strane i stavite u pleh.
4. Dolijte i 200 ml vode.
5. Stavite pečenje u zagrejanu rernu koju ste potom smanjili na 200 stepeni Celzijusa.
6. Kada meso porumeni, temperaturu smanjite na 180 stepeni Celzijusa.
7. Koliko kilograma ima meso toliko sati pečete pečenje - ni minut kraće.
8. Povremeno dolivajte vode i uklopite tako da sva voda ispari onaj momenat kada je pečenje gotovo.