MNOGI PRAVE ISTU GREŠKU KADA ČESTITAJU SLAVU: Evo kako treba pozdraviti domaćina po starim srpskim običajima

Ukoliko sutra ili u narednom periodu idete u goste na slavu evo kako da pravilno čestitate domaćinu.

Objavljeno: 18.12.2022. 19:21h 19:24h
Autor:
Kako se pravilno čestita slava?, Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra slave Svetog Nikolu, slavu koju obeležava najveći broj srpskih porodica. U našem narodu postoji izreka da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a druga polovina ide na slavu.

Nikoljdan je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu, a ukoliko spadate u onu polovinu koja ide u goste trebalo bi da znate kako se pravilno čestita slava.

Među narodom je ustaljen običaj da se na slavu ne poziva foto: Kurir / Nebojša Mandić

U našem narodu postoji nepisano pravili da se na slavu ne poziva lično, mada učtivije je svakako pozvati svakog gosta i izraziti želju da prisustvuje krsnom imenu vaše porodice. Takođe, danas se u pozivu navodi i vreme kada se gost očekuje (na ručku, ili večeri… prvi ili drugi dan slave).

Nekada ovako nešto nije praktikovano, a danas su, iz praktičnih razloga, ljudi primorani na ovakvu vrstu organizacije, s obzirom na to da mnogi žive u manjim stanovima i ne mogu primiti sve goste odjednom, a i većina gostiju i radi, piše opanak.rs.

Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom foto: Kurir / Zorana Jevtić

Pravilo je i da domaćin gosta dočeka pred kućom ili na pragu doma rečima: "Dobro došli", a gost čestita slavu na ovaj način:

"Čestit sveti Nikola i srećna ti slava domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!"

Domaćin odgovara:

"Hvala i dobro nam došli! I vama neka Bog i sveti Nikola pomognu da dosta godina dolazite i da slavimo u zdravlju i veselju!"

Kako koji gost dolazi na slavu prvo se poslužuje slavskim žitom i otpije gutljaj osveštanog vina. Najpre se prekrsti, poželi dobro zdravlje kući u koju je došao, a kad završi gosti po starešinstvu sedaju za sto.

Po pravili domaćin ne seda za sto sa gostima foto: Stil

Ko ispoštuje običaj da se na slavu ne poziva, a ima nekoliko slava da obiđe istog dana, onda taj koji nije pozvan dolazi kod svečara u vreme između ručka i večere, da bi čestitao slavu domaćinu, koji ga prima i služi: žitom, pićem, kolačima i kafom. U ovakvim slučajevima gost se zadržava oko pola sata i odlazi. Tako se postupa i kad gost mora da obiđe više svečara, kao i zbog poštovanja domaćina.

U Srbiji se još ponegde sačuvao i običaj "dvorenja slave". Tada domaćin u svečanom odelu i izrazito vedro raspoložen, dočekuje goste, poslužuje ih, i ceo dan ne seda za sto dok god gori slavska sveća, iz poštovanja prema svetitelju koji se smatra glavnim gostom u kući tog dana.

Važno je da znate kako se slava pravilno čestita foto: Shutterstock