STARI RECEPT ZA VANILICE: Hrskavo testo koje se topi u ustima - mogu da se jedu i 2 nedelje nakon pripreme
Umesto novogodišnjih medenjaka pravi tradicionalisti prave vanilice po starom receptu - kolač koji može da se jede i nedeljama nakon pripreme
Autor:
Vanilice se najbolje "slažu" uz domaću kafu i odabrano društvo. Mi vam donosimo stari recept koji uspeva baš svima:
Sastojci:
- 250 grama masti ili maslaca;
- 500 grama brašna;
- 4 jajeta;
- 100 grama mlevenih oraha;
- limun;
- malo džema od kajsija;
- 250 grama šećera;
- prah šećer.
Način pripreme: Penasto umutiti mast ili maslac, dodati jedno žumance i jedno celo jaje, šećer i sok od celog limuna. Sipati brašno i zamesiti testo, pa razvući koru debljine 5 milimetara.
Vanilice vaditi manjom modlom ili nekom malom čašom.
Svaku vanilicu umočiti u ulupani sneg od dva belanceta i posuti je mlevenim orasima. Ređati ih u podmazan pleh i staviti u vruću rernu da se peku, ali paziti da ostanu bele boje, tj. da ne porumene.
Kada su pečene, svaku premazati džemom i spojiti po dve. Dok su vanilice još tople uvaljati ih u prah šećer.