ŠAMPITA NA SARAJEVSKI NAČIN: Nema jednostavnije pripreme od ove, a ukus je fenomenalan

Za sarajevsku šampitu recept je jednostavan - broj 11 je osnovna mera. Ovako napravljena šampita uspeva baš svima

Objavljeno: 11.12.2022. 13:06h
Autor:
Sarajevska šampita, Foto: Printscreen/youtube/ binin sahan

Za šampitu u Bosni se kaže da je "obrazli" kolač. To znači da ste spremili jednostavan kolač koji izgleda grandiozno.

Uz pomoć ove cake, šampita će izgledati fenomenalno:

Sastojci:

  • Za kore: 11 žumanaca; 11 kašika šećera; 11 kašika ulja; 11 kašika mleka; 11 kašika brašna; malo praška za pecivo; korica limuna
  • Za agdu: 22 kašika šećera; 11 kašika vode; kriška limuna.
  • Za šam: 11 belanaca; 11 kašika šećera;

Priprema: Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

foto: Printscreen/youtube

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.