JULIŠKA ILI JULKA PITA: Starisnki češki kolač koji se sprema za tili čas, a neverovatno je jeftin

Juliška ili julka pita je jeftin i ukusan kolač koji se tradicionalno sprema u Češkoj. Savršeno dopadljiv i lak za pripremu

Objavljeno: 13.09.2022. 14:59h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci za koru:

  • 6 jaja
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100gr otopljene čokolade
  • 80gr mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 paket lisnatog testa

Sastojci za fil:

  • 600ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 200gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250gr margarina
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Lisnato testo razvaljati, izbockati viljuškom i peći 10ak minuta na 180*C.

Za biskvit: otopiti čokoladu na pari, razdvojiti žumanjce i belance. Belance umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno mutiti žumance, dodati otopljenu čokoladu, orahe i brašno. Lagano umešati smesu s belancima.

Tako pripremljeno testo izliti u kalup u kojemu je jedna pečena kora lisnatog testa. Peći oko 20-30 minuta na istoj temperaturi, 180*C.

Za fil: U malo mleka pomešati brašno, gustin, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka staviti da provri. Kada provri, dodamo smesu i nastavimo da kuvamo dok se ne zgusne. U hladnu kremu dodati 250 gr.margarina. Kremu izliti na pečeni biskvit i poklopiti s drugom korom pečenog lisnatog testa.