OBAVEZNO JE UVRSTITE U JELOVNIK

ZABORAVLJENO PORVRĆE ČIJE BENEFITE MNOGI ZANEMARUJU: Biljka koja već danas treba da postane do vaše ishrane

Sve korisna svojstva bamija nateraće vas da se ova biljka vrlo često nađe u nekom jelu.

Objavljeno: 01.09.2022. 12:34h 12:56h
Autor:
Sve korisna svojstva bamija, Foto: Shutterstock

Bamija je jedna od najstarijih namirnica, a prema nekim podacima u ishrani su je upotrebljavali i pre 3500 godina, posebno Egipćani su je obožavali.

Ova biljka je na prvom mestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Pored toga sadrži zavidnu količinu vlakana od velike važnosti za dobru probavu i stabilizaciju šećera. Zbog toga što je veoma bogata mineralima i vitaminima vrlo je bitan unos ovog povrća za opšte zdravlje organizma.

foto: Shutterstock

Sigurni smo da će postati nezaobilazan deo vaše trpeze, kada budete videli kakve sve blagodite donosi organizmu.

Zdravija koža

Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomažu koži da zadrže kolagen, kao i da se brzo oporavlja posle povrede.

Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuvajte ih i ohladite, zaztim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.

foto: Shutterstock

Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe koji pomažu da se organizam izbori sa virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se sa prehladama i podiže imunitet celog organizma.