Korisni saveti

Kada kuvati sa svežim, a kada sa sušenim začinima: Iskoristite ih na najbolji način

Sveži začini uvek treba da imaju prednost. Bosiljak, peršun, luk, vlašac i mirođiju nikad ne treba da koristite sušene, ali sušena majčina dušica, lovor i žalfija ne gube toliko na kvalitetu

Objavljeno: 18.07.2014. 20:50h 16:52h
Autor:
Foto: Thinkstock

Bosiljak, peršun, luk, vlašac i mirođiju je lako i jeftinije da uzgajate kod kuće, a ako se dodaju jelima u svežem obliku, daju neuporedivo bolju aromu od kupovnih ili sušenih začina.

Sušeni začini koriste se na početku kuvanja, a sveži se dodaju na kraju, navode stručnjaci, i dodaju da ne treba da zaboravite ni aromatične semenke koje jelima daju finu aromu.

Koji su najmoderniji začini za kuvaricu 21. veka saznajte OVDE.

Seme anisa je odličan suvi začin, a ispušta sve arome kada se lagano ugreje ili proprži. Celer je podcenjen začin, a višestruko iskoristiv. Može da se suši, da se upotrebljava za pripremu domaćih začinskih mešavina i da se dodaje umacima i mesnim jelima.

Sveži začini uvek treba da imaju prednost. Bosiljak, peršun, luk, vlašac i mirođiju nikad ne treba da koristite sušene, ali sušena majčina dušica, lovor i žalfija ne gube toliko na kvalitetu.

Kako da uzgajate začine u kuhinji pročitajte OVDE.

Mirisni lovor

U jelima od ribe i mesa nema smisla da koristite suvi lovor ako je sveži u sezoni, tvrde kuvari.

Na novi način

Sveži bosiljak s kurkumom i rendanim limunom iskoristite za aromatizovanje maslaca koji odlično ide uz ribu i meso.

A OVDE saznajte kako da koristite začine kao lek.