Sasvim prirodno

Brže do preplanulog tena na prirodan način: Ove namirnice će vam pomoći!

Osim što su ukusne i zdrave za konzumiranje, ove namirnice sadrže materije koje podstiču proizvodnju melanina i uzrokuju tamnjenje kože

Objavljeno: 05.07.2014. 12:33h 22:12h
Autor:
Foto: Thinkstock

Osim standardnih krema i ulja za sunčanje koje podstiču tamnjenje kože, ovaj proces možete ubrzati prirodnim putem.

Ako konzumirate ove namirnice, brže ćete doći do preplanulog tena, jer one podstiču proizvodnju melanina i pigmenata, koji su i zaslužni za tamnjenje kože.

Koje voće treba da jedete da biste brže pocrneli, saznajte OVDE.

Šargarepa, kajsija i slatki krompir za prirodno osunčan ten

Povrće i voće narandžaste boje, poput šargarepe, slatkog krompira i kajsije, bogato je betakarotenom i vitaminom A. Ta jedinjenja štite od opasnog UVA i UVB zračenja i podstiču proizvodnju melanina. Što je proizvodnja melanina veća, to je i boja kože tamnija. Međutim, ne treba preterivati sa batekarotenom, jer ten može poprimiti narandžastu boju.

Spanać i kelj

Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, zelena salata i kelj, takođe su saveznici preplanulog tena. Baš kao i šargarepa, ovo povrće obiluje betakrotenom. Ovo povrće je odličan izbor za ljude svetlije puti.

Dijetu sa povrćem za brzo mršavljenje možete pronaći OVDE.

Brže se crni uz belanca

Na potamnjivanje kože utiče i tirozin - aminokiselina koja se nalazi u većini krema za samopotamnjivanje. Ona pospešuje proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje boju. Najviše tirozina sadrži soja, belanca i slatkovodna alga spirulina.

Ribe, bademi i začini pospešuju tamnjenje

Riboflavin je, baš kao i tirozin, sastavni deo krema za samotamnjenje i deluje na sličan način. On pospešuje proizvodnju melanina zbog čega koža brže crni. Najbolji izvori riboflavina su bademi, skuša, losos i pastrmka, kao i sušeni začini poput paprike i korijandera. Sve te namirnice obiluju vitaminom B2, a bademi i vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju pigmenta.

Kako riba može pomoći u prevenciji raka, pročitajte OVDE.

Paradajz za prirodno osunčani ten i zaštitu od sunca

Paradajz obiluje karotenoidima koji pospešuju tamnjenje kože, dok likopen koji sadrži vraća koži elastičnost i smanjuje upale nastale štetnim UV zračenjem.