PAŽLJIVO PROČITAJTE

OVO VOĆE I POVRĆE IMA NAJVIŠE PESTICIDA: Jedna voćka je ubedljivo najgora, a evo kako da ih očistite od otrova!

Rezultati će vas možda iznenaditi

Objavljeno: 31.05.2022. 09:39h 09:50h
Autor:
Foto: Shutterstock

Upotreba pesticida je ubičajena ali u dozvoljeni količinama. Međutim, ukoliko se koriste veće količine stvara se rizik za razvoj mnogih tegoba. U ovom slučaju moće doći do poremećaja rada digestivnog trakta ili, kod dugotrajne izloženosti, do nastanka veoma teških bolesti.

Zato bi bilo dobro pravilno oprati voće i povrće pre konzumiranja. Kako ćete to uraditi najefikasnije saznaćete u nastavku teksa. Pre toga da se osvrnemo na spisak voća i povrća koje pesticide sadrže u najvećim količinama.

  • jagode
  • spanać
  • kelj
  • nektarine
  • jabuke
  • grožđe
  • breskve
  • trešnje
  • kruške
  • paradajz
  • celer
  • krompir

S druge strane tu su i namirnice koje su najmanje zagađene:

  • avokado
  • kukuruz šećerac
  • ananas
  • zamrznuti grašak
  • luk
  • papaja
  • patlidžan
  • špargla
  • kivi
  • kupus
  • karfiol
  • dinja
  • brokoli
  • šampinjoni

SPUŠTAJU HOLESTEROL, DOVODE ORGANIZAM U RAVNOTEŽU: Ovih 5 namirnica morate da jedete što češće!

foto: Shutterstock

Efikasna načina za čišćenje voća i povrća od pesticida:

Biće vam potrebno:

  • šolja jabukovog sirćeta
  • 3 šolje vode

Priprema: Pomešajte vodu i sirće, pa spustite voće i povrće. Neka odstoji oko 20 minuta, a zatim operite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prvljavštinu, bakterije i hemikalije.