PROBAJTE OVAJ NAČIN PRIPREME
MANASTIRSKI HLEB BEZ KVASCA: Spolja hrskav, mek iznutra, a ostaje svež danima! (RECEPT)
Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama – eliopsomo
Objavljeno: 30.05.2022. 09:34h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 125 ml soka od pomorandže
- 125 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 15 maslina bez koštice
Priprema:
Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa ulijte vodu i sok od pomorandže. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo, koje će biti malo ređe, ali ne brinite tako treba.
Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo i još jednom sve dobro izmešajte.
Smesu prebacite u okrugao pleh obložen sa pek papirom, lepo poravnajte varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.
Prijatno!
( stvarukusa.rs )