SAVET ISKUSNIH BAŠTOVANA

KAKO DA UZGOJITE ZAČINSKO BILJE NA TERASI: Sa ovom metodom nema greške, uspeva čak i početnicima!

Iskoristite ovo vreme da napravite male zalihe zdravih namirnica

Objavljeno: 23.05.2022. 18:29h
Autor:
Foto: Shuterstock

Svež i domaći začin ne samo što će dati pravi, pun ukus vašim jelima, već će širiti svoj miris terasom i domom, a svojim zelenilom umiriće vaš prostor i učiniti vam da vaša prva jutarnja kafa kraj prozora ili na terasi bude potpuni užitak.

Malu bašt začina možete imati i na svojoj terasi ukoliko ispoštujete ove jednostavne korake:

Sve što vam je potrebno su:

  • veće tegle ili saksije
  • kamenje (srednje veličine)
  • humus
  • voda
  • semenje začina

Začini koji uspevaju u teglicama:

  • mirođija
  • peršun
  • nana
  • vlašac
  • bosiljak
  • ruzmarin
  • origano

NAJMOĆNIJI PRIRODNI INSEKTICID: Svaka bašta mora da ima i ovaj CVET, tera bolesti biljaka, a privlači oprašivače!

foto: Shuterstock

KAKO POSADITIT ZAČINE?

Posaditi začine vrlo je lak proces. Dakle nabavili ste sve sa prethodnog spiska i sada je vreme da zasučete rukave. Prvo dobro operite tegle i ukoliko imate mogućnost izbušite rupe na njihovom dnu , ukoliko nemate tu mogućnost nemojte brinuti, kamenje će biti to koje će imati ulogu da apsorbuje suvišnu vodu.

Dakle u malo širu staklenu teglu na dno stavite kamenje, a potom ga prekrijte humusom do negde sredine tegle. Potom ubacite seme začina koji ste odabrali i potom ga još malo prekrijte humusom (ne više od 1 cm debljine). Zalijte zemljište i teglu stavite kraj prozora ili na terasu.

DODATNI SAVETI:

Jako je važno da vam tegle budu na svetlom mestu. Takođe začine ne treba mnogo zalivati 2 puta nedeljno sasvim je dovoljno. Kada primetite da je zemlja dovoljno suva tada dodajte nekoliko kapi vode, ali opet vodite računa da ne preterate kako vam biljka ne bi istrulila. Kada biljka olista redovno je orezujte kako bi ponovo rasla i širilla se. Potrudite se da ponekad koristite dohranu za vaše začine, a najjednostavniji i najlakši način da je pripremite sami jeste pomoću ljuski od jajeta.

PROFESIONALNI BAŠTOVANI OVIM ORGANSKIM ĐUBRIVOM HRANE PARADAJZ: Zbog toga je on otporan na bolesti i rađa duplo više!

foto: Shutterstock