savet iskusnih kuvara

NE SMETE OVAKO DA SPREMATE HRANU SA BELIM LUKOM: Svi prave istu grešku, pa dobiju užasno jelo i probleme sa VARENJEM!

Mora vrlo pažljivo da se kuva, kada se korisi beli luk!

Objavljeno: 30.04.2022. 13:23h
Autor:
Foto: Shutterstock

Belu luk je neizostavan u skoro svakom jelu, jer mu daje poseban ukus! A osum toga, našem organizmu pruža brojne benefite.

Međutim, dok spremamo hranu sa belim lukom, često pravimo greške, zbog toga nam jelo može ispasti veoma gorko!

Kada je u pitanju dodavanje belog luka tokom spremanja jela, važno je - vreme!

Kada zagori, postaje težak za varenje!

Ukoliko pržite ili dinstate beli luk sa ostatkom povrća na samom početku, rizikujete da on zagori, i na taj način upropasti ukus jelu. Pored toga, beli luk koji je zagoreo odmah na početku spremanja ručka, postaće gorak, i težak za varenje.

Sa druge strane, ukoliko spremate ručak u šerpi sa debelim dnom, imajte na umu da takva posuda čuva temperaturu jako dugo! Zato odmah sklonite šerpu sa ringle, kada beli luk dobije bledo zlatnu boju.

Kod jela koja se veoma brzo i lako spremaju, kao što je na primer spanać, beli luk se stvalja na početku kuvanja. Ali, i tada budite pažljivi. Veoma je važno da podesite adekvatnu temperaturu.