odmah ćete isprobati
OVAKO ĆETE IZBELITI JAJA PRE FARBANJA: Sjajan trik koji garantuje najlepša USKRŠNJA JAJA!
Poznato je da boja na uskršnjim jajima izgleda lepše kada je podloga odnosno jaje svetlije. Zato smo vam spremili savet kako da posvetlite vaša uskršnja jaja.
Objavljeno: 22.04.2022. 17:14h
Autor:
Autor:
Poznato je da boja na uskršnjim jajima izgleda lepše kada je podloga odnosno jaje svetlije. Zato smo vam spremili savet kako da posvetlite vaša uskršnja jaja.
Suština beljenja jeste da se skida površinski sloj ljuske, gde ostaje onaj sledeći, svetliji. Međutim, tada je ljuska malo osetljiva. Možda nećete imati najtvrđe jaje za Uskrs, ali ćete imati najlepše!
Sastojci:
- broj jaja po želji (uvek skuvajte koje dodatno, u slučaju da neko ipak pukne)
- sirće
- voda
- mala cediljka
- sunđer (onaj zeleni deo, ali ne jako oštar)
- boje za jaja (kakve volite)
- ulje za premazivanje jaja
Uputstvo:
- Prethodno veče ostavite jaja na sobnoj temperaturi.
- Šerpu takođe iznesite u topliju prostoriju, ako je držite u hladnom špajzu.
- Ista priča i za sirće. Dakle, sve treba da bude sobne temperature.
- Jaja operite pod tek mlakom vodom.
- Složite ih u veliku šerpu, da ne stoje jedna na drugom.
- Prelijte ih sa mlakom vodom, ali merite koliko vode sipate.
- Sipajte na vodu jednaku količinu sirćeta.
- Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da voda provri.
- Kada je voda provrla, smanjite jačinu ringle na toliko da voda vri, ali tek malo, da se vide mehurići na površini, ali slabi.
- Voda će peniti i pena će biti neke braon boje.
- Penu skidajte sa cediljkom.
- Kuvajte jaja oko 10-15 minuta.
- Kada su jaja kuvana, nalijte na tu vodu i sirće i hladnu vodu.
- Ostavite jaja da se malo prohlade, toliko da vas ne peku u ruci.
- Zatim, uzmite sunđer, pa stružite blago ljusku pod slabim mlazom vode.
- Operite jaje i to je to što se beljenja tiče.
- Dalje vam ostaje da ofarbate jaja po želji, navici.
- Ona neće biti savršeno bela kao ona bela kupovna jaja, ali će biti dosta svetlija nego obična i boja će izgledati mnogo lepše na ovakvim jajima!
( Stil/Novosti.rs )