UKUSNO
PREDLOG JELOVNIKA ZA VELIKI PETAK: Najlepša posna jela od ribe i povrća! (RECEPT)
Neka ovaj najtužniji dan u hrišćanstvu bude dan kada ćete više voditi računa o tome šta pričate, a manje šta i kako jedete
Autor:
Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu. Na taj dan je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući, a crkvena zvona ovaj dan ne zvone.
Predlažemo vam neekoliko jela na vodi koja možete jesti na Veliki petak:
Predlog za doručak: Palenta na vodi
Napravite palentu sa malo vode i soli. U posebnu šerpu prodinstajte malo crnog i belog luka, prelijte sa paradajz sokon u koji ste dodali malo origana i soli, pa pustite sve da provri. Palentu prelijte sa paradajz sosom i uživajte!
Predlozi za ručak:
1. Starinska čorba od koprive
Sastojci:
- 300 gr kopriva
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 1 praziluk
- 1 veći krompir
- 1 kocka za supu od povrća
- 4 kašike ulja
- 1 limun ili malo jabukovog sirćeta
Priprema: Očistite povrće, luk i praziluk iseckajte što sitnije i prodinstajte na ulju sa malo vode. Dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir isečen na nekoliko debljih kolutova. Nalijte vodom i dodajte kocku. Kuvajte petnaestak minuta, pa dodajte opran i na krupno sečen list koprive. Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre i dobro umutute štapnim mikserom. Doterajte ukus, vratite ako je potrebno da još malo uvri i pred služenje zakiselite po želji.
FARBANJE JAJA VATOM: Najjednostavnija, a najlepša tehnika bojenja! (VIDEO)
2. Suve paprike punjene pasuljem
Sastojci:
- 1/2 kg pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 lovorovoa lista
- 10 suvih paprika za punjenje
- so, biber u zrnu i mleveni
- suvi biljni začin
- ulje
- 3 kašike brašna
- mlevena crvena paprika
Priprema: Stavite pasulj u šerpu da provri i prvu vodu prospite. Nalite pasulj svežom vodom, dodajte isečenu šargarepu, jedan crni luk, biber u zrnu i malo mlevenog i skuvajte pasulj. U posebnu šerpu sipajte ulje i izdinstajte preostale tri glavice crnog luka sa malo mlevenog bibera. Kada luk dobije staklast izgled, dodajte brašno i mlevenu papriku i postepeno dodavajte skuvani pasulj uz stalno mešanje. Vodite računa da ne bude suviše redak. Posolite i začinite po ukusu. U vatrostalnu činiju na dno sipajte malo pasulja. Paprike punite i ređajte na pasulj u vatrostalnoj činiji. Kada se završi punjenje, ostatak pasulja prelite preko paprika. Stavite u rernu na 220 stepeni da se krčka oko 25 minuta.
3. Krompir salata sa belom ribom
Sastojci:
- 250 g fileta bele ribe
- 5 krompira
- 4 kisela krastavčića
- nakoliko zelenih maslina
- 1 glavica crnog luka
- mekoliko zrna mariniranog kapra
- 1 limun
- peršun, so, maslinovo ulje
Priprema: Ribu malo pouljite, uvite u alufoliju i ispecite u rerni. Pečenu ribu isecite na parčiće ili iskidajte. Krompir ogulite, skuvajte i ostavite da se ohladi. Crni luk iseckajte na rebarca, a masline možete da iseckate, a mogu i da ostanu cele. Kisele krastavčiće sitno iseckajte. Krompir isecite na kocke i stavite u činiju. Dodajte ribu i sve ostale sastojke, posolite i izmešajte. Potom dodajte sok od limuna i prelijte sa malo maslinovog ulja. Odozgo pospite sveže iseckanim peršunovim lišćem.
FARBANJE JAJA PIRINČEM: Nikad brža, lakša i lepša tehnika bojenja! (VIDEO)
4. Kukuruz salata
Sastojci:
- 2 konzerve kukuruza šećerca
- 2 konzerve tunjevine
- 100 grama maslina
- 3 šargarepe (izrendane)
- so, biber, maslinovo ulje
- sok od limuna
- Svež peršun
Priprema: U činiji pomešajte oceđen kukuruz i oceđenu tunjevinu. Zatim dodajte seckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svež peršun, sitno iseckan. Sve izmešajte i poslužite.
DREČAVO ZELENA USKRŠNJA JAJA: Evo kako da dobijete intenzivnu boju bez kapi hemije!
Predlog za večeru - Rižoto od povrća
Sastojci:
- 150 grama graška
- 150 grama šargarepe
- 150 g kukuruza šećerca
- oko 1 šolja belog pirinča
- so i biber i svež peršun
- kurkuma (po želji)
Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.
FARBANJE JAJA SALVETAMA: Jedino ovako ćete dobiti najlepše mermerne šare! (VIDEO)