Maline su odlične u poslasticama, ali i uz glavno jelo
Uverite se zašto je malina kraljica voća: 10 jednostavnih a nesvakidašnjih recepata (FOTO)
Pripremite ukusna jela za koja ne biste ni pomislili da se savršeno slažu sa osvežavajujćom i zdravom crvenom voćkicom
Autor:
Malina se već duže nalazi na kraljevskoj poziciji među voćkama, kako zbog osvežavajućeg ukusa, tako i zbog njenih blagotvornih dejstava na naše zdravlje.
Navikli smo da je koristimo kao sveže voće, za pravljenje džemova, sokova i kolača. Ono što možda zvuči nesvakidašnje, je to da se u poznatim kuhinjama koristi i kao izvrstan prilog uz glavna jela u vidu soseva i preliva.
Maline sadrže belančevine, vitamin C, E, B, K, proteine i važnu folnu kiselinu.Osim prijatnog ukusa, plod maline je snažan antioksidant i ima moćno antikancerogeno dejstvo.
Predstavljamo vam 10 neobičnih ali izvanrednih recepata sa malinama, jednostavnih za pripremu, a dovoljno egzotičnih i ukusnih da vaše jelo probudi sva čula.
1. Pileća džigerica sa malinama
Sastojci: 300 gr pileće džigerice, 1 mala glavica crnog luka, 250-300 gr malina, 2 kašičice balzamiko sosa, morska so, sveže mleveni crni biber, biljno ulje za prženje
Priprema: Džigericu isperite, potopite u ledenu vodu na 30 minuta, potom osušite. Iseckajte luk, dodajte manju količinu ulja, džigericu, soli po ukusu i propržite sa svih strana. Za to vam je dovoljno 6-8 minuta, a potom prebacite džigericu na zagrejan tanjir. U tiganj sa preostalim lukom dodajte balzamiko sos i maline. Mešajte 5 minuta. Rukolu ili salatu po izboru stavite na tanjur ispod džigerice, prelite spremljenim malinama i možete posuti sveže mlevenim biberom. Servirajte toplo i uživajte.
2. Riba u sosu od malina
Sastojci: 8 fileta ribe, malo soli, malo bibera, malo mlevenog belog luka, kašika maslinovog ulja, kašika seckanog peršuna, 350 g malina (smrznutih ili svežih), 60 ml crvenog vina, 3 čena belog luka, 120 ml pilećeg bujona, 2 kašike bibera u zrnu, malo špargli, 60 g putera i ako želite malo pečuraka.
Priprema: Filete posolite, pobiberite i pospite mlevenim belim lukom. Otopite jednu kašiku putera sa 1 kašikom maslinovog ulja u velikom tiganju. U tiganj dodajte začinjenu ribu i beli luk. Pržite dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane. Polovinu malina ispasirajte, pa procedite kako biste odstranili semenske. Ostatak malina stavite u frižider.
U maloj posudi pomešajte pasirane maline, vino, peršun i bujon. Nalijte preko ribe, poklopite toganj i ostavite da se krčka 15 minuta na srednjoj temperaturi, dok ne omekša.
Izvadite filete na tanjire za služenje, a zatim biber u zrnu umešajte u sos, pa sklonite sa vatre. Dodajte preostali puter iz dva dela, mešajte dok se ne otopi i sjedini sa sosom. Sipajte sos preko ribe, dodajte cele maline, špargle i, ako želite, pečurke. Služite vruće.
3. Brzinski džem od malina
Sastojci: 1 kg malina, kesica džemfiksa, 1.150 g šećera.
Priprema: Sterilisati tegle pre pripreme džema. Maline oprati, ocediti i staviti u posudu za kuvanje. Sadržaj kesice džemfiksa prvo pomešati sa 2 kašike šećera, a zatim ga umešati u maline. Kuvati na jakoj vatri dok ne provri uz neprestano mešanje, a zatim dodati ostatak šećera. Kuvati još tri minuta, neprestano mešajući. Džemom odmah puniti sterilisane tegle, zatvoriti poklopcem, okrenuti naopako i ostaviti tako pet minuta.
4. Svinjetina u sosu od malina
Isecite svinjsko pečenje i stavite u posudu za pečenje. Pomešajte seckane listove majčine dušice, žalfije, malo soli i bibera, pa pospite po mesu.
Otopite kašiku putera i kašiku maslinovog ulja, dpdajte u svinjetinu, pa pecite 4-5 minuta sa obe strane. U tiganju pomešajte džem od malina sa malo soka od pomorandže i malo sirćeta. Ostavite da proključa, pa kuvajte dok sos ne dobije željenu gustinu. Imajte u vidu da će se sos zgušnjavati dodatno dok se hladi. Sipajte sos preko mesa i po želji ukrasite listićima majčine dušice.
5. Salata sa piletinom i malinama
Pileće grudi začinite sa malo bibera i oraščićem, pa prelijte kašikom limunovog soka. Propržite na malo ulja sa obe strane, dodajte malo seckanog vlašca, 125 ml pilećeg bujona, 125 ml sirćeta od malina ili sok od pola limuna i pustite da se krčka 5 minuta.
Sklonite sa vatre i dodajte seckani paradajz. Ispasirajte 125 g malina sa 2 kašike meda i dodajte u tiganj. Sipajte u tanjire za služenje, pospite svežim malinama i seckanom zelenom salatom. Služite toplo.
6. Salata od škampa i malina
Priprema: 120 g luka iseckajte, pomešajte sa 300 g seckanog povrća po želji (zelena salata, mladi luk, špargla) i 125 ml sirćeta od maline (ako ne nađete sirće od malina, stavite sok od pola limuna). Skuvajte 600 g škampa i dodajte mešavini. Sipajte u činije za služenje i pospite svežim malinama i seckanim orasima. Ovoj salati možete dodati i seckani mango ili avokado, pa ćete dobiti Karipsku salatu.
7. Šejk od malina
U blenderu izmešajte 200 ml soka od malina ili kupina, 175 g malina, 100 ml mleka, 200 ml jogurta, 1 kašiku šećera i pasirajte dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u čaše i ukrasite listićima mente. Ovaj osvežavajući šejk možete zasladiti više, po ukusu.
8. Palačinke sa malinama
Palačinke sa domaćim džemom od malina već zvuči odlično ali ako umesto džema stavite sveže maline, verujte, nećete se pokajati. Ukoliko želite da palačinke budu softanije, možete, dok su još vruće, da ih premažete tankim slojem putera a zatim po njima razbacati sveže i cele maline.
Takođe, umesto putera možete premazati palačinku medom a potom dodati maline, ali jednako će biti ukusne i ako na suvu palačinku ddodate maline posute prah šećerom.
Ovakav recept naravno možete praktikovati i u kombinaciji malina sa drugim bobičastim voćem, bananama, orasima ili breskvama. Još ako na kraju svemu tome dodate kuglu šlaga ili topljenu čokoladu, poslužićete originalan i ukusan dezert kojim ćete sigurno ostaviti dobar utisak.
9. Detoks voda sa malinom
Detoks vode su potpuni hit u svetu, a jako jednostavno se prave. Ukoliko koristite kiselu vodu, vaš napitak je spreman za svega nekoliko minuta. Potrebna vam je šaka dobro opranih malina koju ćete ubaciti u bokal vode. Tome dodajte par listova sveže nane, i piće koje blagotvorno i osvežavajuće deluje na vaš organizam je spremno.
Takođe, u vodu možete dodati i nekoliko tankih kriški limete ili limuna, dobro promešajte i navalite. Ukoliko, ne želite da detoks vodu napravite sa kiselom vodom, u bokal ili flašu obične vode dodajte maline, nanu i limun, stavite u frižider da prenoći i ujutru će vas čekati savršen napitak za početak dana.
10. Sendvič sa paštetom i malinama
Kada se kaže "Pašteta sa malinama" obično se misli na guščiju paštetu uz koju se služi sveža malina ili u obliku sosa. Ipak, s obzirom na to da je guščija pašteta delikates koji se kod nas teže pronalazi a ima i "delikatesnu" cenu, nemojte dozvoliti da vas to odvrati. Ova vočka sjajno ide i uz običnu, jetrenu paštetu, riblju paštetu ili puter od kikirikija. Slobodno se igrajte u dodavanju malina svojim sendvičima jer će dodati osvežavajuć ukus bilo kom jačem namazu kojim ste premazali tost ili bruskete.