Uživajte u svakoj šoljici

Tajna dobre kafe: Ni najskuplja kafa nije ukusna ako se ne skuva u tvrdoj vodi

Zaboravite na skupu kafu i aparate - omiljeni jutarnji napitak najukusniji je kada se skuva u tvrdoj vodi, jer ona podstiče otpuštanje aroma iz zrna kafe koje nam pružaju lep ukus

Objavljeno: 17.06.2014. 17:32h 17:16h
Autor:
Foto: Thinkstock

Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe, zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi.

Šta vaša omiljena kafa otkriva o vama pročitajte OVDE.

Zaboravite luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike mešanja, jer u dobrom ukusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazala je studija britanskog Univerziteta Bat.

U ovoj studiji, hemičar Kristofer Hendon je analizirao tačan sastav kafe koju je prethodno dao volonterima na testiranje. Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kafa može da ima potpuno drugačiji ukus ako se skuva u različitim vodama iz slavine, zaključili su naučnici.

Kako da skuvate savršenu kafu saznajte OVDE.

Ono što najviše utiče na dobar ukus kafe je relativno tvrda voda, koja ima veći sadržaj jona magnezijuma i podstiče otpuštanje aroma iz zrna.