ISTRAŽIVANJE DOKAZALO
NISTE NI SVESNI KOLIKO JE OVA NAMIRNICA LOŠA PO ZDRAVLJE: Povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto!
Upotrebu ove namirnice svedite na minimum
Autor:
Istraživanje je pokazlo da određena hrana može značajno da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Bolesti srca su vodeće svuda u svetu, prema podacima Svetske zdrvstvene organizacije. Okidač ovih oboljenja su uglvnom začepljene arterije, natložene masne naslage i povišene vrednosti holesterola.
Hrana igra veliku ulogu u ovom slučaju, a istraživanjem sprovedenim u Velikoj Britaiji utvrđeno je koja to hrana negativno utiče na zdravlje. Najnegativnije na zdrvlje utiče prerađeno crveno meso, tj. suhomesnti proizvodi koji se gotovo svim nama redovno nalazi na trpezi.
O negativnoj vezi između prerađenog mesa i srčanih bolesti samo se nagađalo sve dok nije sprovedeno veliko sitraživanje na Univerzitetu u Oksfordu.
Ovo istraživanje je obuhvatilo 13 studija u kojim je učestvovalo više od milion ljudi.
Zaključeno je da svakih 50 grama prerađenog mesa koje pojedemo dnevno može da poveća rizik od koronarne bolesti srca za čak 20 odsto, dok isti deo neprerađenog crvenog mesa povećava rizik za 9 odsto.
Razlog zašto je ova vrsta hrane toliko loša po zdravlje leži u velikoj količini soli i zasićenih masti. Zasićene masti su povezane sa visokim nivoom holesterola, dok so može da poveća vrednosti krvnog pritiska, objašnjavaju naučnici.
I visok holesterol i krvni pritisak su faktori rizika za razvoj srčanih bolesti zbog njihovog negativnog uticaja na arterije.
Jedina vrsta mesa koja ne povećava rizik od srčanih oboljenja je piletina i ćuretina, navodi se u studiji.