U OVU ISHRANU SE KUNE
JELOVNIK MAJE VOLK: Tvrdi da je zahvaljujući ovoj ishrani pobedila rak i podmladila telo!
Za nedelju dana podmladi se koža, za 6 meseci počnu da nestaju i neke sistematske bolesti
Autor:
Maja Volk (62), profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, za sebe kaže da je stručnjak ne za bolesti, već za zdravlje i tvrdi da je sirovom ishranom izlečila rak od kojeg je bolovala.
Ona je, gostujući u emisiji "Uranak" na K1 otkrila kako započinje dan.
"Meni je voće uvek prvo, napravim ujutru smuti ili iscedim, nije bitno, uvek kombinujem da ima nešto zeleno, da li sok od koprive, spanać, zelje, banan, limun, to je moj osnovni zeleni smuti", kaže Maja Volk, koja dodaje da je poenta njenog načina ishrane jesti kao u prirodi.
"Čovek je jedina vrsta na zemlji koja termički obrađuje svoju hranu i najbolesnija je, tu ja vidim neku vezu", dodaje.
Ona ističe da nekad jede jednom dnevno, nekad dva ili tri puta, a sve zato što "sluša svoje telo".
"Cedim sada jako puno nara, zima je, to su antiokdisanti, sada treba jesti našu zimnicu, a to su borovnice, zamrznuto šumsko voće, aronije, znači sve što je ljubičasto, tamno, uključujući i nar".
Volkova kaže da je važno svaki dan uneti namirnice u svim bojama.
"Ja nemam pravila, ovo je sloboda gde jedete u bojama, i ako svakog dana unesete sve boje – nešto žuto, crveno, narandžasto, ljubičasto, zeleno, vi ste namireni sa svim. Imate dve vrste obroka, voćni koji je lakši, brže se svari i malo teži salatni jer sadrži orašaste plodove", a na pitanje čime zamenjuje meso, odgovara:
"Orašasti plodovi menjaju meso, bundeva, avokado, avokado je kao jaja, samo mnogo bolji".
Za one koji bi možda probali ovakav način ishrane, Maja Volk otkriva šta mogu da očekuju na početku.
"Nestane pet kila odmah u startu, a to je pet kila vode, soli, otrova", kaže Volkova, pa na interesantan način objašnjava kako na to reaguju naši organi.
"Oduševe se! Počne vriska, čuješ male glasove pod kožom ’konačno se ova moja budala dozvala pameti’ i krene jedno čišćenje jer kaže organizam ’ja ne znam da l’ je ovaj pametan pa će svaki dan ovako, daj da čistimo dok ima’, jer antioksidanti i voće su veliki čistači organizma, tako da imate na početku po četiri-pet stolica dnevno, a naš veliki gastroenterolog, dr Gašparov, u staroj Jugoslaviji je govorio ’kad bi ljudi mogli da kake k’o ptice živeli bi 200 godina’. Znači, to se upravo dešava sa sirovom ishranom, imate tri-četiri pražnjenja creva, odnosno creva su uvek čista, želudac vam je uvek prazan, a krv je puna energije i to je cela poenta, nema ono da mi se prispava, da varim...".
Kako će organizam reagovati na ovu promenu u ishrani, "zavisi koliko ste zatrovani, od toga zavisi da li će biti gasova, nadimanja, da li će biti više stolica, ali otprilike sve to traje pet do sedam dana".
Ona tvrdi da se promena najpre vidi na koži.
"Prvo se vidi na koži, koža se odmah prosija. Ja već po tenu mogu da kažem da li ljudi jedu voće ili ne, imaju sivu boju lica, tačno se po licu vidi i po kosi. Prvo ide koža za sedam dana, koja je inače najveći organ, posle već dve nedelje se na kosi vidi i posle tri nedelje krvna slika je već odlična, posle šest-sedam meseci već i neke sistemske bolesti nestaju".
"Ja imam vrlo jasan i živ osećaj da su mi organi iznutra "čisti". Nema znoja, nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promene i misli, pa nema kiselih i ljutih misli. Kad u vašem organizmu ništa ne truli, onda se i ne osećate trulo. Osim svežeg, zamrznuto voće i povrće ima istu vrednost i enzimi ništa ne gube zamrzavanjem, već se oni uništavaju zagrevanjem. Da je drugačije, organe za transplataciju bi blanširali, ali oni bi onda bili "mrtvi", zar ne?" napominje Maja koja se izlečila od karcinoma i nakon operacija, agresivnih terapija i lekova s radošću kaže da su njeni organi zahvaljujući sirovoj ishrani danas "mladi", a ona puna života i radosti.