Obratite pažnju

AKO 3 DANA POSTITE NA VODI: Evo šta će se desiti sa vašim telom!

Post je jedna od najstarijih praksi u ljudskoj istoriji.

Objavljeno: 24.12.2021. 09:03h
Autor:
Foto: Shutterstock

Većina nutricionista predlaže 3 glavna obroka i 3 užine dnevno, smatrajući to najzdravijim vidom ishrane. Međutim, u poslednje vreme sve su glasniji oni koji tvrde da je veoma zdravo gladovati, tj. postiti barem jednom nedeljno.

Post je jedna od najstarijih praksi u ljudskoj istoriji. Na primer, terapeutske upotrebe posta datiraju najmanje iz petog veka pre nove ere, kada je Hipokrat preporučio post pacijentima koji pokazuju određene simptome bolesti.

Ako postite 3 dana (samo presna hrana i voda), evo šta će se desiti sa vašim telom:

1. Vaše ćelije će se brže obnoviti

Koža odrasle osobe pokriva oko 2 kvadratna metra površine i predstavlja oko 20% ukupne telesne težine. Post na vodi pokreće samoobnavljanje ćelije kože. Istraživači sugerišu da proces počinje nakon 18-20 sati posta i dostiže vrhunac nakon 48-72 sata. Štaviše, proces obnove ćelija takođe može zaštititi od Alchajmerove i srčanih bolesti.

2. Smanjićete krvni pritisak

Post samo na vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, što je jedna od najozbiljnijih bolesti od kojih savremeni svet pati. Post pokazuje obećavajuće rezultate, čak i kod ljudi sa graničnim visokim krvnim pritiskom kada su postili pod medicinskim nadzorom.

3. Ubrzaćete metabolizam

Hormoni insulin i leptin igraju ključnu ulogu u metabolizmu tela. Insulin pomaže u skladištenju hranljivih materija iz krvotoka, dok leptin služi kao hormon sitosti. Istraživanja pokazuju da gladovanje na vodi može učiniti vaše telo osetljivijim na ove hormone. Veći nivo osetljivosti povećava efikasnost ovih hormona, što znači da će vaše telo moći da smanji šećer u krvi i spreči gojaznost.

4. Možda ćete sprečiti neke hronične bolesti

Smatra se da post na vodi smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uljučujući dijabetes i bolesti srca. Pored toga, istraživanja na životinjama sugerišu da gladovanje na vodi može potisnuti gene uključene u rast ćelija raka. Ovo takođe može učiniti hemoterapiju efikasnijom.

5. Mozak će bolje funkcionisati

Post je prvi put propisan kao tretman za epilepsiju pre više od 2.000 godina. Štaviše, istraživanja pokazuju da post pomaže da se razbistri um i napuni čula, a istovremeno stimuliše funkciju mozga. Takođe, post može poboljšati kognitivne funkcije, zaustaviti kognitivni pad koji je povezan sa godinama, smanjiti neurodegeneraciju, smanjiti oštećenje mozga i poboljšati funkcionalni oporavak nakon moždanog udara.

6. Smršaćete par kilograma

Prednost koja se najčešće povezuje sa postom je gubitak težine. Gubitak težine se dešava kada vaše telo pređe iz stanja nahranjenosti u stanje gladovanja. Bez hrane za sagorevanje energije, vaše telo počinje da sagoreva telesnu masnoću (skladišteno gorivo) da bi nastavilo da radi. Tokom 24-časovnog dana posta, izgubićete oko trećine ili pola kilograma masti, a ne vode.