PREDLOG ZA SVETOG NIKOLU

NAJBOLJA POSNA SARMA SA DIMLJENIM ŠARANOM: Ručak za Svetog Nikolu koji će raspametiti goste! (RECEPT)

Sutra je Sveti Nikola, najveća srpska slava! Posna sarma je neizostavnana slavskoj trpezi, a sa ovim receptom nećete pogrešiti.

Objavljeno: 18.12.2021. 12:37h 13:20h
Autor:
Foto: Shutterstock

Količina namirnica se odnosi na ručak za pet osoba, te je vi u skladu sa brojem gostiju povećajte.

Sastojci:

  • 4 glavice crnog luka srednje veličine
  • 2 praziluka
  • 5 većih šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 500 g pirinča
  • 1 veći krompir
  • 500 g dimljenog šarana
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • začin
  • paprika mlevena slatka
  • lovorov list
  • biber
  • brasno
  • so
  • vezica peršunovog lista
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta.
  • Na ulju izdinstati crni luk i praziluk.
  • Pirinač potopiti u vodu.
  • Beli luk sitno iseckati.
  • Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta.
  • Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.
  • Skloniti sa šporeta i dodati začin, biber, so, mlevenu pa
  • priku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
  • Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme.
  • Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći.
  • Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.
  • Što se duže krčkaju, biće ukusnije!