SARA SANDEVA

ONA IGRA SOFKU U NEČISTOJ KRVI: Odrasla u Češkoj, u glumački svet ušla sa samo 6 godina, prabaka joj iz Srbije! (FOTO)

Sinoć smo, u četvrtoj epizodi serije Milutina Petrovića, imali priliku da konačno vidimo Sofku, lik zasnovan na jednoj od najtragičnijih junakinja srpske književnosti. Ko je mlada glumica koja igra ćerku efendi Mite?

Objavljeno: 13.12.2021. 14:13h
Autor:
Foto: PrintscreenJutjub/ This and That Productions

Serija "Nečista krv" donela nam je neka od najvećih imena srpskog glumišta i dobro poznate majstore ove profesije poput Dragana Bjelogrlića, Dragana Mićanovića, Nele Mihailović i drugih, ali i mlade glumce koji tek stiču širu prepoznatljivost.

Između ostalih, kao mladi Jovča i Mita su nas oduševili Nedim Nezirović i Marko Grabež, dok je kao mlada Stojna briljirala Teodora Dragićević, a sve njih imali smo priliku proteklih godina da gledamo u hit serijama, piše Glossy.

Međutim, tu je i jedno ime nepoznato srpskoj javnosti ― Sara Sandeva. Ona je odigrala, ni manje ni više, nego Sofku, glavnu junakinju "Nečiste krvi", jedan od najvažnijih likova u svetu Bore Stankovića.

Ona se u prvoj epizodi u kojoj je vidimo pojavila kratko, ali je već prvom scenom u kojoj se osmehuje privukla pažnju jer glumica koja igra Sofku treba da bude i vrlo talentovana i, kako očekujemo posle čitanja "Nečiste krvi", nestvarno lepa. Upravo je to Sara Sandeva (24), devojka koja je rođena u Skoplju, a živi i radi u Pragu.

U Češku se preselila, sa ocem Antonijem, majkom Slobodankom i bratom Teom, kada je imala dve godine, a glumom je počela da se bavi već sa šest. Svoj talenat brusila je na Praškom konzervatorijumu, a radila je i na televiziji i u pozorištu "La Fabrika". Iako nije rasla u našoj zemlji, Sara je svesna važnosti "Nečiste krvi" u srpskoj književnosti i kulturi.

Gajim veliko poštovanje i veliku odgovornost zbog toga što sam svesna šta znači uloga Sofke i šta znači roman "Nečista krv" — istakla je ona na početku snimanja za RTS.

Priznala je da joj je najveći izazov bio da zvuči onako kako bi zvučala Sofka.

— To je meni najviše jezik. Na tome radim najviše da bih mogla tako da ne bih morala na setu da razmišljam o tome i da mogu da se fokusiram samo na Sofku. A sa Sofkom živim sada svaki dan — rekla je Sara.

Ovaj projekat bio je, ujedno, prvi u kom je Sandeva učestvovala na rodnom Balkanu, a važan joj je iz još jednog razloga: njena prabaka je iz Srbije.

— Imam karijeru u Češkoj, imam tamo puno posla, ali rođena sam u Makedoniji i moja prabaka je potekla iz Srbije. Trebalo je da se sačeka malo da dođe projekat koji treba, pravi ljudi i pravo vreme za mene. Sve to ima ovaj projekat i mnogo sam srećna što sam deo — objasnila je ona.