olovku u ruke

VOLITE DA SPREMATE KINESKU KLOPU: Ovo su začini koje MORATE da imate u kuhinji! (FOTO)

shutterstock-1631001763.jpg
Foto: Shutterstock

Filozofija kineske kuhinje

Kiselo, slatko, slano, gorko i ljuto je pet osnovnih ukusa kineske kuhinje. Iz perspektive tradicionalne kineske medicine, namirnice se dele prema njihovom „neutralnom“, „toplom“, „vrućem“, „svežem“ ili „hladnom“ karakteru. Ova kategorizacija odražava efekat koji hrana stvara u telu. Efekat se odnosi na osećaj toplote ili hladnoće, bez obzira na kojoj temperaturi se hrana služi, ili osećaj okrepljenosti (podsticaj energije) ili opuštanja (otpuštanje energije).

Yin hrana osvežava telo – tu su povrće, mlečni proizvodi, morski plodovi, so i soja sos, dok je većina kineskih začina topla (yang energije), koji se koriste i tokom toplih meseci jer podstiču znojenje i pomažu u uklanjanju „vlage“ iz tela.

Najvažniji sastojci kineske kuhinje su miks pet začina, soja sos, ulje od susama, beli i sečuan biber, vino za kuvanje, gustin, msg… Ako želite da u svojoj kuhinji pripremate tradicionalna kineska jela – ovi sastojci i začini su baza skoro svakog recepta.