NE PODNOSITE DUVANSKI DIM U ZADIMLJENIM PROSTORIJAMA? Evo kako ga se MOŽEMO zauvek otarasiti

Rezultati ohrabruju da ovo može biti korak ka konačnom „istrebljenju“ duvanskog dima i pasivnog pušenja, za koji se pouzdano zna da podjednako štetno utiče na nepušače

Objavljeno: 28.09.2021. 11:19h
Foto: Freepick

Uređaji koji zagrevaju duvan imaju značajno niži uticaj na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru u poređenju sa cigaretama koje sagorevaju duvan, ali i u odnosu na neke uobičajene aktivnosti kao što su šetnja, ples ili ispijanje vina, pokazali su rezultati studije objavljene u stručnom časopisu Atmosphere.

Merenjem je utvrđeno da nivoi ispitivanih sastojaka tokom upotrebe ovih uređaja imaju znatno niži negativan uticaj na kvalitet vazduha u odnosu na produkte sagorevanja.

U istraživanju, koje je sprovela grupa autora iz naučno-istraživačkog centra duvanskog proizvođača Filip Moris u Švajcarskoj, simulirani su uslovi atmosfere u restoranima, prodavnicama i kućama i u njima je određivano prisustvo supstanci koje u atmosferu prelaze iz uređaja IQOS. Korišćene su metode koje je razvio tim naučnika ove korporacije, a prilikom merenja se pojavila povišena koncentracija glicerina, nikotina i acetaldehida, međutim u značajno nižim nivoima i ispod donje granice dozvoljenog.

Za razliku od nikotina i glicerina koji se uobičajeno oslobađaju prilikom korišćenja IQOS-a, acetaldehid je zagađivač u zatvorenom prostoru koji se u vazduhu može naći i prilikom aktivnosti kao što su hodanje, ples, isparavanje vina.

foto: Freepick

Istraživači su pratili prisustvo 31 komponente sa liste štetnih i potencijalno štetnih materija koju je ustanovila Američka agencija za hranu i lekove (FDA), kao i sa liste primarnih toksina koju je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Rezultati ohrabruju da ovo može biti korak ka konačnom „istrebljenju“ duvanskog dima i pasivnog pušenja, za koji se pouzdano zna da podjednako štetno utiče na nepušače.

Komentarišući rezultate studije, prof. dr Miroslava Nikolić, ekspert tehnologije obrade i prerade duvana ističe da su duvanski dim, kao i sagorevanje cigarete ključni problem kod pušenja. Nikotin, kao prirodni sastojak u biljci duvana nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali istraživanja takođe ukazuju da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, kaže ona.

Rezultati ove studije su u skladu sa prethodnim istraživanjima, u kojima se istraživalo prisustvo jedinjenja sa liste štetnih i potencijalno štetnih sastojaka FDA i SZO. Ova naučna saznanja mogu biti od velikog značaja jer se ispitivanjem kvaliteta vazduha kod korišćenja alternativa širi razumevanje kako upotreba uređaja koji zagrevaju duvan utiče na kvalitet vazduha.