I DAN DANAS SU JAKO POVEZANE

SIJAMSKE BLIZNAKINJE IMALE SU MALO ŠANSI ZA PREŽIVE, RAZVOJILI SU IH OPERACIJOM: Danas OVAKO žive! (VIDEO)

Britanke Eman i Sančia Movat rođene su kao sijamske blizanakinje, pa su sa samo tri meseca prošle operaciju razdvajanja. Iako su različite, kažu da stalno vole da budu jedna pored druge

Objavljeno: 24.09.2021. 13:52h 14:04h
Autor:
Foto: PrintscreenJutjub/ITV News

Iako je prošlo 20 godina od njihovog rođenja, one su i dalje veoma povezane, štaviše, još uvek spavaju kao da su spojene.

Po njhivom rođenju, operacija razdvajanja u dečjoj bolnici u Birmingemu trajala je 16 sati. Takav zahvat nikada ranije nije izveden nigde u svetu, a vodio ga je neurohirurg Toni Hoklei.

Uprkos činjenici da su imale samo pet do 25 posto šanse da prežive i rizik od paralize, njihovi roditelji su se odlučili na operaciju.

foto: PrintscreenJutjub/ITV News

Sestre su se složile da je razdvajanje bila dobra odluka jer im je to omogućilo da vode individualne živote. Ipak, one otkril da su i dalje vrlo bliske.

Trenutno su na drugoj godini studija i imaju još jednu sestru.

- Ponekad spavamo u istom položaju kao kad smo bile povezane - dodala je Eman.

Obe imaju deformitet spina bifidu, odnosno rascep kičmenog stuba i slabu stranu tela zbog čega imaju bolove u leđima i probleme s hodanjem.

Imaju jednu nogu kraću od druge, a Eman ponekad koristi invalidska kolica ili štaku za hodanje.

Uprkos, zdravstvenim problemima, kažu da su napredovale daleko iznad očekivanja lekara. Samo čudo je što su uopše prohodale, piše Mirror.