UKUS LETA
JAPANSKI ROLAT SA MALINAMA: Mekan i kremast slatkiš za celu porodicu! (RECEPT)
Odličan predlog dezerta za tropske vrućine
Autor:
Potrebni sastojci za koru:
- 45 g Pšenično glatko brašno
- 25 g šećera
- 1/4 kašičice prašaka za pecivo
- prstohvat soli
- 3 žumanca
- 50 ml punomasnog mleka
- 40 ml ulja
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 4 belanca
- 50 g šećera
Sastojci za fil:
- 7 g želatina
- 300 ml slatke pavlake
- 1 vanilin šećer
- 2 kašika šećera
- 125 g sezonskog voća (jagoda, malina, kupina itd)
Priprema:
Pripremite dvije činije. U jednu prosejte brašno, šećer, prašak za pecivo, so. Napravite udubljenje u sredini, dodajte žumance, mleko, ekstrakt vanile i ulje. Kratko izmješajte da se sastojci sjedine i da dobijete glatku homogenu smesu. U drugu posudu izmutite belanca i prstohvat soli, i nakon toga postepeno dodajte šećer dok ne dobijete belu i čvrstu smesu. Trećinu dobijene smese sada dodajte u prvu činiju izmešajte i nakon toga ponovitepostupak još 2 puta.
Pleh ili kalup za kolače dimenzija 20x30 obložite pek papirom i izlijte smesu odmah u njega. Poravnajte rubove i pecite na 160° - 14-16 minuta. Pazite na vreme. Izvadite biskvit i pustite da se prohladi 5-10 minuta. Stavite novi pek papir na ravnu podlogu pa okrenite biskvit na njega, skinite pek papir na kojem se pekao i lagano ga zarolajte sa pek papirom i tako zarolanu koru ostavite da se ohladi.
Priprema krema:
Stavite želatin da nabubri prema uputstvu. Kad nabubrila stavite je u veću posudu napunjenu vrućom vodom kako bi se otopila i postala tečna. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte dve kašike šećera i vanilinog šećera. Kada se sve sjedini, dodajte i želatin. Miksajte na najnižoj brzini još minut. Odrolajte bisvkit. Namažite gornji sloj ravnomerno kremom, pa preko složite i sveže voće i utisnite malo u šlag i urolajte kolač. Zarolanu roladu omotajte pek papirom da zadrži formu. Stavite u frižider na par sati, idealno bi bilo 3. Nakon toga možete poslužiti kolač.
Prijatno!