Najsiromašniji predsednik sveta

HOSE MUHIKA: Živimo u društvu prekomernih potreba! Kupujemo da bismo bacali, a to ne plaćamo novcem, već svojim životom!

"Ili ste srećni, imate jako malo i ne preopterećujete se jer je sreća u vama, ili nećete doći ni do čega. Ovo nije izgovor za siromaštvo. Ovo je izgovor za uzdržanost," rekao je Muhika

Objavljeno: 06.08.2021. 20:25h 20:28h
Autor:
Foto: AP / Matilde Campodonico

Hose Muhika, predsednik Urugvaja od 2010-2015, nazvan je "najsiromašnijim predsednikom sveta". U stvari, on je neverovatna osoba: asketa i vegetarijanac, napustio je državnu rezidenciju, živeo u seoskoj kući bez tekuće vode, vozio stari automobil. Štaviše, Hose Muhika je 90% svoje plate poslao u dobrotvorne svrhe.

"Znam da nisam promenio svet, ali osećam da sam dao mali doprinos ovoj stvari", rekao je.

Uspeo je da siromašnu poljoprivrednu zemlju pretvori u državu izvoznicu energije, poboljša stanje privrede u celini, značajno smanji javni dug i smanji nezaposlenost za skoro polovinu. Odbio je i dospelu penziju, smatrajući ovaj novac viškom ...

foto: Profimedia

Pročitajte ovo mudro zapažanje od Hosea Muhike - Reči kojih se vredi s vremena na vreme podsetiti:

"Ili ste srećni, imate jako malo i ne preopterećujete se jer je sreća u vama, ili nećete doći ni do čega. Ovo nije izgovor za siromaštvo. Ovo je izgovor za uzdržanost. Ali mi smo izmislili potrošačko društvo koje stalno traži rast. Kad nema rasta, to je tragedija.

Došli smo do brda prekomernih potreba. Morate da nastavite da kupujete, bacajući. Ovo su naši životi koje lomimo. Kad kupim nešto ili kada vi kupite, ne plaćamo novcem. Plaćamo sa vremenom našeg života, koje smo morali potrošiti da bismo zaradili ovaj novac.

Jedina razlika je u tome što ne možete kupiti život. Život prolazi. A ovo je strašno. "

(Stil.kurir.rs)