Dani orgulja od 30. juna u Beogradu

Počinje 13. međunarodni festival orgulja

Ovogodišnji 13. međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum, održaće se od 30. juna do 6. jula u crkvi Sv. Antuna, najavljeno je na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda

Objavljeno: 27.06.2013. 15:58h 19:22h

Direktor festivala, Nena Mihajlović, sa ponosom je saopštila da je ministarstvo kulture odobrilo sredstva za festival Dani orgulja, tako da će ga biti i naredne godine.

Ono što redovno brojnu publiku ovog festivala očekuje ove godine je program usmeren na kamernu muziku, jer su orgulje u crkvi Sv.Antuna slabije od onih u katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru, gde su se održavali prethodni festivali.

Mihajlović je rekla da Katedrala ove godine nije mogla da bude domaćin festivala zbog učešća u programima obeležavanja Milanskog edikta i radova na ventilaciji. Ipak, od naredne godine Dani orgulja biće opet na Neimaru.

Publici će se predstaviti mladi orguljaši iz Srbije, koji su stasavali i u okviru Letnje škole orgulja, pratećeg programa Festivala, kao i na usavršavanjima u inostranstvu, u klasama vrhunskih svetskih izvođača i pedagoga, učesnika festivala Dani orgulja.

"Oni koji dođu biće dvostroko obogaćeni, arhitekturom i zvukom orgulja", rekao je župnik Ilija.

Orguljaši će svirati u najrazličitijim kombinacijama: orguljaši Branka Đorđević, Lana Jelenković, Sofija Grgur, Milica Sabljić, Marija Družijanić, Zoltan Borbelija sviraće u kamernim sastavima, zajedno sa solo pevačima, čembalom, horom i duvačkim instrumentima.

Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da čuje pozitiv – male pokretne orgulje, kao i nikelharpu. Iz Švedske dolazi orguljašica Kasja Tajtelbaum, koja će nastupiti sa Benjaminom Tajtelbaumom na nikelharpu, tradicionalnom švedskom instrumentu, čiji specifičan ton i zvuk ovaj umetnik već nekoliko godina pronosi širom sveta.

Na zatvaranju festivala nastupiće dobro poznati češki orguljaš Pavel Kohout, koga je publika ovacijama pozdravila na prethodnom gostovanju.