Da li ste znali?

Rešite se ove loše navike i spasićete sebi život!

Američki istraživači smatraju da bi se u jednoj godini mogli spasiti životi sto hiljada ljudi kada bi prepolovili potrošnju soli

Objavljeno: 01.05.2014. 19:11h 12:12h
Autor:
Foto: Shutterstock

Prosečna osoba konzumira gotovo dvostruko veću količinu soli od preporučene. Samo promenom te nezdrave navike spasili bi se životi ljudi, smatraju stručnjaci.

Američki istraživački centar "The Center for Science in the Public Interest" procenjuje da bi u SAD-u u jednoj godini mogli da se spase životi sto hiljada ljudi kada bi prepolovili potrošnju soli.

Trenutno, prosečna osoba konzumira 4000 mg natrijuma na dan. Ali, greška nije samo u dodavanju soli u hranu pripremljenu kod kuće - većina natrijuma koji unesemo dolazi iz soli prerađene hrane i hrane koju jedemo van kuće.

So povećava dotok vode u arterije, čime se povećava krvni pritisak. Povišeni krvni pritisak uzrokuje srčane bolesti i može da dovede do moždanog udara, a to su među vodećim uzrocima smrti.

OVDE pročitajte kako da napravite sok za prevenciju visokog krvnog pritiska.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako možete da smanjite unos soli:

Započnite od toga da znate koliki je preporučeni dnevni unos. Preporučuje se da se ograniči unos natrijuma na manje od 2.300 mg dnevno ili 1.500 mg ako ste stariji od 51 godinu, ako imate visok krvni pritisak, dijabetes ili hroničnu bolest bubrega.

Postupno smanjujte količinu soli koju stavljate u hranu. Ako često jedete u restoranima, upozorite da želite hranu s manje (ili bez) soli.

Kako biste popravili ukus hrane, umesto soli dodajte limunov sok ili druge začine.

Čitajte natpise na prerađenoj hrani, a to uključuje hleb, gotovu testeninu, mesne prerađevine, pice, slaninu, sir, supe i brzu hranu. Još bolje - izbegavajte kupovinu prerađene hrane i povećajte potrošnju svežeg voća i povrća, te celih žitarica.

OVDE pročitajte kako da na najjednostavniji način očistite bubrege.