STVARA ARMIJA KLONOVA
DUŠICA SPASIĆ: Danas je važno da sipaš skuplje gorivo, da kod kuće kuvaš egzotično, a u restoran ideš na prebranac!
Za dobar i negovan izgled, pare nisu neophodne, tvrdi Dušica Spasić
Autor:
Nekad je Dušica Spasić vodila Jutarnji program RTS i bila najmlađa voditeljka Dnevnika. Danas na Pink TV radi emisije informativno-zabavnog tipa kao što su "Vesti" i kviz "Istorijska vrteška". Osim po izuzetnoj ozbiljnosti i profesionalnosti, poznata je po svojoj prefinjenoj lepoti, obrazovanju i prirodnosti. Nije sklona praznim pričama, vrlo je direktna, odlučna i ima čvrst stav. Vodi računa i o izgledu i o svetu u kom živi, a deo života koji se zove privatnost i dalje ostaje njena lična stvar. *Jeste li se odmorili tokom proteklih praznika?
"Jesam. Dan-dva u prirodi stvarno odmore i dušu i telo. Šetnja, čist vazduh i beg od gužve su mi neverovatno prijali." *Već drugu godinu slavili smo Uskrs u teškim okolnostima pandemije. Na koji način ste vi proveli ovaj praznični dan?
"Bila sam s prijateljima u jednom delu netaknute prirode u Srbiji, u rezervatu prirode Uvac. To je jedno nestvarno lepo mesto s predivnim ljudima koji tamo žive i rade." *Kao i svaki transfer sa RTS, i vaš je bio primećen, pre godinu i po dana ste došli na Pink TV. Da li se menja i način života kad promenite firmu za koju radite?
"Menjaju se televizija, kolege, termin i emisija, ali način života - ne." *Postoji li vrsta autorske emisije kojoj težite, ili da se ugledate na nju? Imamo li uslove da svoje snove ostvarimo?
"Ne volim termin autorska emisija... Tu je nekoliko autora, svako iz svoje oblasti, ljudi koji i čine tu celokupnu emisiju. Teško je danas imati neku kreativnu i smislenu ideju koja već nije isprobana, ali je moguće dati joj lični pečat i oblikovati na malo drugačiji način. Zavisi od snova. Jedno je bitno: treba sanjati, maštati i težiti tome... pa šta bude!" *Nedavno ste proslavili rođendan. Jeste li imali vremena da napravite u glavi neki osvrt na svoj život ili je taj dan prošao kao i svaki drugi?
"Osvrte pravim svakodnevno, nije mi potreban rođendan za to. Dobro je poznavati sebe, podsećati se svih puteva koje smo prešli i koje i dalje prelazimo." *Kakav poklon vas stvarno obraduje?
"Lepa vest meni bliskih ljudi." *Kako vreme prolazi, sve je teže biti u formi i voditi računa o izgledu. Vi ste lepotica na glasu, da li s tim treba početi na vreme?
"Nije ništa teše ako ima volje, želje i dovoljno upornosti. Biti u formi je nešto što treba da bude koliko-toliko normalna i prirodna stvar, pa sad koliko ko želi i može. Stvorena je već čitava "sedeća" generacija, prerano se mladi bore s krivim kičmama, gojaznošću i lenjošću. A nikad nije kasno početi, jedino što je mnogo lakše i delotvornije kad je na vreme." *Stalno se vode rasprave prirodan izgled ili ne. Da li je uopšte moguće biti "prirodan" kad civilizacija nameće estetske vrednosti?
"Koja civilizacija??? Ta ista civilizacija je "nametnula" bezbroj gluposti u cilju sticanja koristi i pravljenja armije klonova i veštačkih i nakaradnih vrednosti. Da, moguće je biti prirodan... Ako ništa, bar se prirodno ponašati, mada se to čini najteže." *Da li za dobar izgled treba para?
"Apsolutno ne. Nikakve nema to veze s novcem." *Trudite li se da se družite ili uživate u čarima bezbrojnih serija i filmova?
"I jedno i drugo, čovek je socijalno biće." *Volite da čitate. Postoji li knjiga koja vas je u poslednje vreme oborila s nogu?
""Problem Spinoza", Irvina Jaloma. Mada su sve njegove knjige koje sam do sada pročitala sjajne." *A postoji li neko ko vas je u poslednje vreme oborio s nogu?
"Da, kao što ste i konstatovali u prethodnom pitanju. Knjiga."
*Kako se snalazite u kuhinji?
"Kuvam odavno, još iz vremena kad je to bilo nepopularno reći. Bolje rečeno, kada je bilo "moderno" da ti neko kuva ili donosi iz restorana. Sada se vreme nekako okrenulo, pa je baš dobro kad nešto spremaš, posebno ako je egzotično, ali ide se u restoran da se jedu prebranac i boranija.... Zavladalo je vreme apsurda nekih posebnih oblika! Bitnije je da sipaš skuplje gorivo i kupiš posebne gume za svoj auto od toga da pojedeš nešto zdravo, skuvano i domaće."
* Tekst preuzet iz časopisa Lena, nedeljnog dotatka lista Kurir