Vraćamo se starim tehnikama

4 PRIRODNA NAČINA ZA NAJINTENZIVNIJU CRVENU BOJU: Ofarbajte jaja bez hemije i boja u kesicama!

Sve već verovatno imate u kući

Objavljeno: 05.04.2021. 10:58h 11:29h
Autor:
Foto: Shutterstock

Crvena je tradicionalna boja kojom farbamo vaskršnja jaja.

Simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja i raspeća na Veliki petak. Prvo jaje, čuvarkuća, obavezno se boji crvenom bojom, dok za ostala sami odlučujete.

Danas postoji puno tehnika farbanja i šaranja vaskršnjih jaja, a većina uključuje veštačke boje.

Zato ćemo se ovoga puta baviti prirodnim bojenjem i otkriti vam nekoliko trikova kako da potpuno prirodnim putem dobijete najlepšu crvenu boju za vaša vaskršnja jaja.

1. Lukovina

Najstariji način bojenja jaja u crvenu boju. Sve što treba da uradite jeste da šerpu napunite ljuskama crnog luka, dodate vodu (dve litre na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta.

Skuvajte jaja u ovoj vodi na uobičajen način - kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi, a potom sklonite sa vatre i ostavite jaja da se u lukovini potpuno ohlade. Ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon.

Ako želite da vaša crvena jaja imaju najlepše prirodne šare, prethodno ih ukrasite travčicama i umotajte u tanke hulahopke.

foto: Stil

2. Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

3. Cvekla

Evo načina da iskoristite i sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

foto: Shutterstock

4. Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

(Stil.kurir.rs)