Higijena u vašoj kuhinji
Oslobodite se legla bakterija: Očistite lako i efikasno dasku za sečenje
Tragovi od noža su savršeno skupljalište bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća je gotovo nemoguće očistiti, ali postoji brzo i jeftino rešenje
Izvor: Aleksandra Vrbica
Dasku za sečenje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je teško da u potpunosti očistimo takvu drvenu radnu površinu. Tragovi od noža su savršeno skupljalište bakterija, a ružne mrlje od povrća i voća je gotovo nemoguće očistiti. Ali postoji rešenje i to efikasno, brzo i jeftino!
Sastojci: 2 kašike belog sirćeta, 1 šoljica mlake vode, 1 limun, 2 kašike morske soli, ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje, 2 krpe
Koje su najčešće greške u kuhinji saznajte OVDE.
Upotreba:
1. Pomešajte sirće i vodu i jedan deo krpe umočite u mešavinu, pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.
2. Limun prerežite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na oštećenjima od noža. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi delovala kao piling za drvo.
3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.
4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje, pa kružnim pokretima istrljajte dasku i na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će da posluži kao impregnacija koja štiti drvo od vode.
A OVDE pročitajte kako da očistite rernu bez upotrebe hemikalija pomoću efikasnog prirodnog sredstva.