METEOROLOZI IMAJU LEPE VESTI

Detaljna VREMENSKA PROGNOZA za naredni period: Malo kiše i PUNO SUNČANIH DANA!

Objavljeno: 23.02.2021. 09:57h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ledeni talas, sa temperaturama u debelom minusu, koji je konačno iza nas, predstavlja kraj zime, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Proleće je već stiglo

- Sutra nas čeka prolazna kiša, a onda, do kraja meseca, nema zime. Sve vuče na proleće i temperature će biti više od proseka za ovo doba godine za pet do čak deset stepeni. U proseku je između pet i devet stepeni u februaru, a sada ćemo imati od 10 do 15 - kaže Đurić.

On je obradovao sugrađane tvrdnjom da će, lokalno doduše, temperature biti i više.

- Lokalno možemo očekivati i temperature od dvadeset stepeni. Jutra će, doduše, biti hladna i maglovita, ali će dani biti topliji od proseka.

Mart, mesec zahlađenja

On ipak upozorava da nas krajem meseca najverovatnije čeka zahlađenje.

- Snega ne bi trebalo da bude u ravnici, ali ima uslova za ledenu kišu. Jedini izuzetak je Negotinska krajina, koja je poslovično hladnija od ostatka Srbije.

Osvrnuo se i na pojavu snega u martu, kako nam se desilo prošle godine.

- Sa prvim danom marta počinje klimatsko proleće, ali mart je generalno mesec iznenađenja. Nekad u martu ima više snega no u januaru. Prošle godine je sneg pao 20. marta.

On je ipak rekao da je teško biti 100 odsto siguran šta će zaista biti pošto je meteorologija nepredividiva i precizne temperature mogu da se pouzdano znaju za tri dana unapred.

- Siguran sam za sledeća tri dana, a mogu prilično dobro da pogodim šta će biti do kraja meseca. Posle toga je teško reći, ali, kao što sam rekao, mart je nepredvidiv iako je "proletnji mesec".

foto: Shutterstock

Zvanična prognoza RHMZ za velike gradove

Sa Đurićem se slaže i prognoza Republičkog hidrometerološkog zavoda od 16. 2 do 15. 3. 2021. godine.

Temperature će biti stabilne, bez ekstremnih padova temperature, a prolazno zahlađenje, kratkog daha, doći će krajem februara i početkom marta.

U Beogradu će jutra biti hladna, ali će temperatura preko dana biti iznad proseka. Kiša, pa čak i sneg, mogući su tek krajem ovog meseca i početkom marta.

U Novom Sadu je gotovo identična situacija. Jutra će biti hladna, a preko dana Novosađane čekaju visoke temperature za ovo doba godine. Prolazno pogoršanje vremena doći će krajem februara, ali će kratko trajati.

U Nišu će temperature ići i do 16 stepeni, mada će jutarnje temperature biti niske, ali ne bi trebalo da bude mrazeva. Prolazno zahlađenje će doći krajem februara i zadržaće se par dana marta.

U Kragujevcu temperature će ići do 14 stepeni. Kao i ostatak Srbije, i Kragujevac čeka zahlađenje krajem meseca.

Sudeći po prognozama, iako nam je proleće na dohvat ruke i možemo da uživamo u lepim februarskim danima, ne ostavljajte zimske stvari barem do marta.