Istraživanja pokazuju da se začinjene kuhinje nekih kultura i naroda nisu razvile samo zbog ukusa, nego i zbog antibiotičkih svojstava začina. Ljuti začini sa antibiotskim dejstvom koji uništavaju bakterije nalaze se i u našoj tradicionalnoj kuhinji.
Crni i beli luk – ljuti začini sa antibiotskim dejstvom
Prema naučnim istraživanjima, crni i beli luk, piment i origano sadrže moćne antibakterijske sastojke i predstavljaju začine sa najjačim antibiotičkim svojstvima. Ti začini su uništili svih 30 mikroorganizama protiv kojih su testirani, uključujući ešerihiju koli i salmonelu, dve bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Naučnici su utvrdili da su se antibiotički sastojci u biljkama razvili kao odbrambeni mehanizam protiv napadača - gljiva, bakterija i insekata. Ovi sporedni sastojci nisu presudni za bazični metabolizam biljke, ali doprinose njenoj aromi i rezultat su evolucionog procesa odgovornog za njenu zaštitu. Upravo u istu svrhu i mi koristimo biljke u našim receptima, jer deluju kao antibiotici.
Istražujući koji ljuti začini deluju kao antibiotici, naučnici su takođe utvrdili da postoji direktna veza između klime i količine začina koja se koristi u kuhinjama nekih kultura. Začinjena kuhinja obično asocira na zemlje toplih krajeva i sadrži velike količine crnog i belog luka. To je zbog toga što se namirnice u tim krajevima brže kvare, a ljuti začini deluju kao antibiotici i to sprečavaju. U ovim kuhinjama su takođe česti sastojci hrane feferone i druge ljute paprike. Utvrđeno je da kapsaicin iz ljute paprike ubija i do 75 % bakterija u laboratorijskim testovima.
(Stil.kurir.rs/Lepotaizdravlje)
Dodavanjem crnog i belog luka i ostalih ljutih začina u hranu postiže se mnogo više od poboljšanja ukusa. Otkrijte koji ljuti začini deluju kao antibiotici.