Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti reči. Potrudili smo se da izdvojimo sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svežem obliku ili u prahu. Nadamo se da će vam redovi koji slede biti zanimljivi i korisni…
1. Lovorov list
Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.
2. Zvezdasti anis
Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.
3. Muskatni oraščić
Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.
Praznici su za nama, i verujemo da ste iskoristili priliku za kuvanje sa članovima porodice, i možda i ovladali novim tehnikama pripreme hrane.