saznajte više

Sve što niste znali o omiljenim začinima i kako se koriste: Lovor je sjajan dodatak čokoladi, cimet se stavlja na meso!

lovorov-list.jpg
Foto: Thinkstock

Pored odabira kvalitetnih namirnica, veliku ulogu igraju i začini, o kojima će danas biti reči. Potrudili smo se da izdvojimo sve što je dobro znati u vezi sa najčešće korišćenim egzotičnim, domaćim, slatkim, kiselkastim i ljutim dodacima u svežem obliku ili u prahu. Nadamo se da će vam redovi koji slede biti zanimljivi i korisni…

1. Lovorov list

Ovaj veoma zastupljen začin gaji se tokom cele godine, a odlično se slaže sa povrćem, mesom i ribom. Ukoliko ga, pak, dodate u čokoladni ganaš, on će poprimiti neobičan aromatični ukus.

2. Zvezdasti anis

Njegov latinski naziv illicium, znači očaranost, a nota mu je slatkasta, nalik sladiću. Zbog svog karakterističnog oblika, posebno je zanimljiv u vreme praznika. Važno je napomenuti da se koristi u celini, mleven, ali ne i u komadima.

3. Muskatni oraščić

Kako je reč o intenzivnom začinu, treba ga koristiti umereno. Može da stoji dugo, ali u slučaju da primetite crne tačkice po njemu, najbolje bi bilo da ga odmah bacite. Nezamenljiv je u pripremi bešamel sosa, raviola i tortelina, a može se dodati i u filove za torte.

Praznici su za nama, i verujemo da ste iskoristili priliku za kuvanje sa članovima porodice, i možda i ovladali novim tehnikama pripreme hrane.