probajte
Limončelo tiramisu: Italijanski dezert koji se topi u ustima! (RECEPT)
Tiramisu je tradicionalni italijanski dezert koji se sastoji od piškota umočenih u kafu i bogato oplemenjenih kremom od maskarpone sira...
Autor:
Da li ste znali da postoji i „lakša“ osvežavajuća verzija puna vitamina C? Ili barem smo si mi tako opravdali pravljenje ovog sočnog kolača s dodatkom likera limončelo koje se pravi od limuna. Za limončelo sirup:
- 240 ml likera limočelo
- 240 ml vode
- 100 grama šećera
- 180 ml sveže isceđenog soka limuna
- 40 piškota
Za maskarpone kremu:
- 450 grama maskarpone sira
- 350 grama pavlake za šlag
- 150 grama džema od limuna
- 60 grama šećera u prahu
Priprema:
1. U loncu zagrejte limončelo, vodu, šećer i limunov sok na umerenoj temperaturi i uz često mešanje dok se šećer ne istopi do kraja. 2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu. 3. Za to vreme mikserom umutite pavlaku u šlag. Umešajte u njega šećer u prahu.
4. U posebnoj činiji umutite maskaropne sir s džemom od limuna. 5. Pažljivo umešajte šlag u smesu od maskarpone sira i limuna. 6. Umočite pišote u limončelo sirup, pa ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač. 7. Piškote posložite jedan do drugoga u red da u potpunosti prekrije dno posude. 8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovinu fila od sira maskarpone, šlaga i limuna.
9. Preko smese ponovo stavite piškote umočene u sirup, pa celi kolač završite s ostatkom fila. 10. Ukrasite kolač s malo limunove korice.
11. Stavite kolač u frižider na barem šest sati ili preko noći. Prijatno!