UKUSNO
Sočna piletina u marinadi od Staropramen piva: Savršen predlog za ukusnu zimsku trpezu!
Svi ljubitelji dobre hrane moraju da znaju ovaj recept
Autor:
Svi znamo da je osvežavajuće Staropramen pivo pivo odličnog ukusa. Najbolje ide uz grickalice i dobro društvo, a još bolje nakon napornog radnog dana. A ako vam kažemo da može da se koristi i za kuvanje?
Glavni sastojak svake dobre trpeze je pivo, a to zna I kuvar Vanja Puškin, koji je kreirao nekoliko zanimljivih recepata za Zimski meni koji će učiniti da vaša tpeza bude bogatija I zanimljivija, a jela ukusnija.
Vanja Puškin je osnivač koncepta New Balkan Cuisine. On, spajajući naizgled nespojive ukuse, pravi jela o kojima se dugo priča. Kada jednom probate neke od njegovih recepata, uvek ćete im se vraćati. Njegov moderan koncept kulinarstva nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Svima nam, s vremena na vreme, dosade ona uobičajena jela i svi, s vremena na vreme, poželimo malu promenu. Vanja ima savršen predlog za porodični ručak– Piletina u pivskoj glazuri.
Naravno, nije svejedno koje pivo koristite, tajna dobrok ukusa hrane je u Staropramen pivu.
Njegov savršeno izbalansiran ukus će jelu dati bogatiji ukus. Piletina će biti sočnija I mekša I neverovatno ukusna. Vanja naglašava da upravo Staropramen pivo daje poseban šmek jelu I taj ukus na koji niko ne ostaje ravnodušnim.
Za ovo jelo će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- Pile oko 2 kg
- 200 gr tikvica
- 15 gr čeri paradajza
- Čen belog luka
- 100 gr crnog luka
- 100 gr pšenice
- Kašičica ulja
- Kašika meda
- 1 ljuta papričica
- Prstohvat semena korijandera
- 1 kefir lime list (sušen)
- 1 pomorandža
- staropramen pivo 0, 33 l
Priprema:
Isecite pile duž leđa, a rernu zagrejte na 250 stepeni.
Ulje, med, iseckanu ljutu papričicu, so, biber, seme korijandera, kefir list pomešajte i dobijenom mešavinom dobro utrljajte piletinu. U zagrejanu rernu stavite keramičku činiju da se zagreje. Izvaditi vrelu činiju i u nju stavite pile. Pustiti da se peče oko 15 min kako bi krenuo proces karamelizacije.
Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.
Beli i crni luk i čeri paradajz isecite na pola, a tikvice na krupnije komade. Povrće marinirati u otpiljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem. (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost)
Kada pile dobije boju, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i dodati pivo. Nakon toga dodati i marinirano povrće i pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno začinima. Peći sve zajedno još nekih 20 minuta. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda dodatno so.
Prijatno!