SAVRŠENA KOMBINACIJA UKUSA
Rapsodija ukusa: Kuglice od čokolade i marcipana, koje se tope u ustima!(RECEPT)
Donosimo vam recept za praline po uzoru na čuvene Mozart kugle iz Salzburga, koje će se svideti svim ljubiteljima čokolade, pistaća i marcipana.
Izvor: Maša
Sastojci za 30-ak kuglica:
- 500 g marcipana
- 100 g pistaća (nezasoljenih)
- 100 g čokoladnog namaza po želji
- 150 g crne čokolade
- 4 kašike pavlake za šlag
Priprema kuglica:
1. Otprilike sat vremena pre pripreme kuglica čokoladni namaz stavite u plastičnu posudicu, pa zatim zamrznite.
2. Pistaće sameljite na sitno.
3. Rukama malo razradite marcipan, pa u njega umiešajte mlevene pistaće. Mesite dok ne dobijete čvrstu i glatku smesu.
4. Rukama oblikujte manje kuglice, položite ih na tanjir i potom stavite u frižider na 15 minuta da se malo ohlade.
5. U svakoj kuglici napravite palcem malu rupicu, u nju stavite malo smrznutog čokoladnog namaza i potom prstima opet zatvorite kuglicu pomoću marcipana i oblikujte je.
6. Kada napunite sve kuglice, stavite ih u zamrzivač na sat vremena.
7. Tamnu čokoladu iskidajte na kockice i stavite u posudu, prelijte slatkom pavlakom, pa potom rastopite na pari ili laganoj vatri uz mešanje. Pustite da se malo ohladi.
8. Uzmite jedan štapić za ražnjić, na njega nabodite kuglicu koju ćete potom uroniti u čokoladu i zatim pomoću drugog štapića položiti na pladanj obložen masnim papirom za pečenje ili rešetku. Kuglice stavite u frižider na hlađenje sve dok se čokolada ne stisne.
9. Ohlađene i stegnute kuglice možete staviti u male ukrasne papirnate kalupe za praline.
10. Kuglice obavezno držite u frižideru.