probajte
Najlakši recept za domaće biljno mleko: Prepuno antioksidanata, savršen napitak za dijabetičare, leči zube i kosti!
Ako imate snažan blender, indijske oraščiće možete umutiti bez potapanja u vodi, a za bolji ukus dodajte i koju urmu ili malo meda...
Autor:
Kako bi mogli da traju nedeljama u frižideru, biljni napici od pirinča, soje ili orašastih plodova često sadrže konzervanse i druge štetne aditive. Srećom, nutritivno bogate napitak možete napraviti i kod kuće, bez puno muke ili posuđa.
Omiljeni biljni napitak priprema se od indijskih oraščića, koji osim što su ukusni, su i izrazito zdravi. Puni su antioksidanata, magnezijuma i bakra, a preporučuju se protiv dijabetesa, protiv kamenja u žuči, za zdravlje zuba, kostiju i očiju.
Za razliku od bademovog mleka, ono od oraščića nije potrebno cediti, a i svi zdravi sastojci ostaju u napitku. Navučete li se na kremasti napitak, sve što vam je potrebno je nabavite kvalitetne indijske orahe. Kad vidite da se flaša mleka prazni u frižideru, ostavite orahe da se potapaju preko noći. Sledeći dan ih procedite i isperite pa umutite sa urmama za bolji ukus.Možete dodati i prstohvat soli. Suve urme prethodno potopite da omekšaju.
Mleko od indijskih oraha u frižideru mogu trajati pet do sedam dana, a kako bi bilo što duže sveže čuvajte ga u više manjih flaša, umesto u jednoj većoj. Možete ga i zamrznuti pa odlediti prema potrebi.
Umesto urmi možete iskoristiti kašičicu meda, kao i dodati vanilu ili cimet za više arome. Za brzinski napitak dovoljno je dodati kakao, đumbir ili kurkumu.
Sastojci za biljno mleko:
- 1 šalica indijskih oraha
- 3 šolje vode
- 3 urme bez koštica
Priprema:
1. Potopite indijski orah u vodi preko noći pa ih procedite i isperite.
2. Umutite mikserom orah u vodi s urmama pa prebacite u flašice.