Pogledajte

Najstarija živa bića na svetu: Smreča stara preko 9.000, žbun 2.000 godina (FOTO, VIDEO)

Fotografkinja Rejčel Susman putujući svetom snimila je fantastične prizore živih organizama koji su uspeli da se odupru nemilosrdnim vekovnim planetarnim promenama

Objavljeno: 02.04.2014. 14:02h 15:30h
Autor:
Foto: Wikipedia

Gotovo jednu celu deceniju fotografkinja Rejčel Susman (Rachel Sussman) putovala je svetom u potrazi za najstarijim živim bićima. Od pustinje Mohave do ledenih prostranstava na Grenlandu, u saradnji sa biolozima snimila je fantastične prizore živih oblika koji su uspeli da se odupru nemilosrdnim vekovnim planetarnim promenama.

Na njenom Jutjub kanalu nalazi se video sa kolekcijom fotografija ovih fascinantnih živih organizama, a objavila ih je i u svojoj knjizi "The Oldiest Living Thing in the World".

1. La Ljareta (Pustinja Atakama, Čile), stara više od 2.000 godina "Ovo što deluje kao travom prekriven kamen, u stvari je gust žbun koji živi u ekstremno visokim kotama pustinje Atakama", objasnila je Rejčel.

You Tube / Print Screen

2. Sagole Baobab (Južna Afrika), star više od 2.000 godina Sagole Baobab je najveći baobab u Južnoj Africi. Stablo se nalazi u Limpopo provinciji i ima prečnik debla 10.14 metara. Da bi se videlo ovo drvo potrebno je platiti ulaz. Rejčel ističe da je ovo možda najstariji baobab, ali nije potvrđeno.

You Tube / Print Screen

3. Bristeclone borovi (Bele planine, istočna Kalifornija), stari oko 5.000 godina Bristeklone borovi su mala grupa stabala borova koja može da dosegne životni vek duži od bilo kog poznatog živog organizma, odnosno oko 5.000 godina. Zbog niskih temperatura, suvog tla, snažnih vetrova i kratke sezone rasta, stabla rastu prilično sporo. Drvo je prilično gusto i smolasto, te otporno na insekte, gljivice i druge moguće parazite.

You Tube / Print Screen

4. Velvičija Mirabilis (Namibija), stara 2.000 godina "Velvičija je primitivan četinar koji živi samo u priobalnim delovima Namibije, gde morska vlaga ispunjava pustinju. Predstavlja nacionalnu biljku Namibije i njeno lišće se nikada ne baca", objašnjava fotografkinja Rejčel u svojoj knjizi "The Oldiest Things in Tge World".

You Tube / Print Screen

5. Koral Mozak (Speyside Tobago), star 2.000 godina Takozvani Koral Mozak (Brain Coral) sastoji se od sićušnih životinja koje se zovu polipi. Polipi žive u kolonijama koje mogu da dožive starost od skoro devet hiljada godina. Oni luče kalcijum koji stvara težak kamen sličan skeletu, važan deo koralnih grebena. Korali su vrlo krhki, tako da ronioci moraju da vode računa da ga ne dodirnu i da budu oprezni.

You Tube / Print Screen

6. Podzemna drveća (Pretoria, Južna Afrika), stara preko 13.000 godina Takozvana Podzemna drveća (Underground forest) se nalaze u Južnoafričkoj republici, čije su samo površinsko lišće i grane vidljivi. Ostatak drveta je uronjen duboko u peskovitom zemljištu, stvarajući mrežu šuma.

You Tube / Print Screen

7. Siberia Actinobacteria (Niels Bohr Institute, Copenhagen), stara od 400.000 do 600.000 godina Ovaj primerak aktinobakterije sačuvan je iz permafrosta (predeo večitog snega i leda) i čuva se u Kopenhagenu gde ga je Rejčel Susman fotografisala.

You Tube / Print Screen

8. Box Huckleberry (Pensilvanija), star preko 13.000 godina Gaylussacia brachycera poznatija kao Box Huckleberry (Kutija poljskih borovnica) je nizak žbun u severnoj Americi, koji dovode u vezu sa borovnicama, kupinama i drugim bobičastim voćem. Prepoznatljiva je po svojim listovima koji podsećaju na one od šimšira (otuda i naziv).

You Tube / Print Screen

9. Jomon Sugi, Japanski kedar (Yaku Shima, Japan), star od 2.180 do 7.000 godina Drvo raste u maglovitim, prastarim šumama na severu najviše planine, na ostrvu Jukušima, u Japanu. Njegovo stablo je visine 25,3 metra i obima od 16 metara, te se smatra najvećim četinarom u Japanu. Prstenovi drveta ukazuju da je staro između 2.000 i 7.000 godina.

You Tube / Print Screen

10. Lichen R. Geographicum (Grenland), star preko 3.000 godina Takozvana Karta lišaja je vrsta lišaja koja raste na stenama u planinskim oblastima gde je nizak nivo zagađenja vazduha. Ove "zakrpe" rastu jedna uz drugu, što čini da izgleda kao karta, otuda i sam naziv.

You Tube / Print Screen

11. Spruce Gran Picea (Švedska), stara 9.500 godina "Ovo 9.500 godina staro drvo je kao portret klimatskih promena. Veliki broj grana blizu zemlje porastao je u toku 9.500 hiljada godina, ali nov, dug i tanak trup u centru, star je samo 50-ak godina, kao posledica zagrevanja na vrhu planinske visoravni u zapadnoj Švedskoj", objašnjava Rejčel.

You Tube / Print Screen

http://www.youtube.com/watch?v=AiGpQ-1ofwM
Fotografkinja Rejčel Susman došla je na potpuno zanimljivu ideju da zabeleži ovo fascinantne prizore, koje ljudsko oko nije u prilici da svakodnevno vidi.

Pogledajte video i uživajte u ovim prizorima prirode.