slatke prženice
Napravite savršen dezert od starog hleba: Probajte da se zadržite na jednom parčetu! (RECEPT)
Koliko ste pohanog hleba pojeli u životu? Nedovoljno, ako niste probali sočni pohovani hleb koji tako divno miriše na cimet i vanilu...
Autor:
Jedan od najjednostavnijih, možda i najčešćih načina za „recikliranje“ starog hleba jeste pohovanje. Kada se umoči u smesu od jaja i mleka, stari hleb doživljava potpunu metamorfozu i postaje zalogaj koji ne želimo da prestanemo da jedemo, postaje prava sočna poslastica. Sigurni smo da ste se do sada kroz život najeli prženica, samih ili sa sirom i šunkom, a da li ste ga probali u slatkoj varijanti? Ako niste, vreme je jer imamo recept za sočni slatki pohovani hleb koji tako divno miriše na cimet i vanilu.
Osim što je opojno mirisan i nezamenjiv u mnogim poslasticama (i kuvanom vinu), cimet je i lekovit. Tačnije, cimet je jedan od 5 moćnih začina koje trebate da uključite u doručak, pa zašto to ne biste uradili već sutra?
Sastojci:
- 6-8 šnita hleba (starog barem dva dana)
- 2-3 jaja
- 250 ml mleka
- 1 kašika smeđeg šećera
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- narendana korica jednog limuna
- prstohvat soli
- 75 g putera
Za posipanje:
- šećer u prahu
- cimet
Priprema:
1. U činiju razbijte jaja, dobro ih izmutite, potom dodajte so, šećer, cimet, vanilu i naredadnu koricu limuna pa kratko izmutite.
2. Dodajte mleko pa sve dobro izmešajte.
3. U tako pripremljenoj smesi umočite hleb
4. U širem zagrejanom tiganju otopite puter pa na srednje jakoj vatri ispržite hleb (pržite ga po 2-3 minuta sa svake strane).
5. Isprženi hleb stavite na tanjir koji ste prekrili papirnatim ubrusima (kako bi upili višak masnoće). Nakon nekoliko minuta odstranite papir pa pohovani hleb pospite šećerom u prahu i po želji dodajte još malo cimeta.
6. Poslužite toplo za doručak.
Prijatno!