Štetan uticaj duvana
Pušenje oštećuje čulo ukusa
Na uzorku od 450 ispitanika su sprovedeni eksperimenti sposobnosti razlikovanja slatkih, kiselih, gorkih i slanih ukusa. Utvrđeno je da je pušenje imalo najizraženiji negativan efekat na razlikovanje gorkih ukusa
Autor:
Hemikalije prisutne u duvanu mogu da otežaju regeneraciju čula, takozvanih čulnih pupoljaka, na jeziku, pokazalo je istraživanje sprovedeno u pariskoj bolnici Piti Salpetrie.
Prema mišljenju stručnjaka, posledica je smanjena sposobnost razlikovanja gorkih ukusa.
Omiljeni ukus vas odaje, a više o tome možete da pročitate OVDE.
Za potrebe studije su na uzorku od 450 ispitanika sprovedeni eksperimenti sposobnosti razlikovanja slatkih, kiselih, gorkih i slanih ukusa.
Utvrđeno je da je pušenje imalo najizraženiji negativan efekat na razlikovanje gorkih ukusa koje su nepušači mogli da razlikuju i u vrlo niskim koncentracijama.
Takođe, smanjena sposobnost razlikovanja gorkih ukusa je uočena i kod bivših pušača.
A kako da začinite hranu bez začina i kojih 14 namirnica će poboljšati ukus obroka saznajte OVDE.