prož
Najsočniji rižoto s piletinom i pečurkama iz rerne: Trik Džejmija Olivera uspeva svaki put! (RECEPT)
Da li ste već probali "ispeći" rižoto iz rerne s piletinom i suvim vrganjima po receptu Džejmija Olivera? Razbijte predrasude i probajte - jednostavno je, sočno i kremasto!
Autor:
Napravite malo drugačiji rižoto s aromatičnim suvim vrganjima i mekanim pilećim mesom po receptu dobro poznatog Džejmija Olivera, rižoto koji se, za razliku od klasičnog, kuva ili peče u rerne. Zvuči vam neverovatno ili kao pun pogodak kad nemate mnogo vremena za stajanje uz šporet?
Da je Džejmi zaljubljenik u italijansku kuhinju, to već odavno znamo. Majstor je u spremanju različite testenine, sosova i rižota, zato mu verujemo i kad je ovaj rižoto u pitanju. Posebno volimo njegove savete i trikove u kuhinji. Dali ste već isprobali trik Džejmija Olivera za najfiniji rižoto s pečurkama?
Sastojci:
- 25 g suvih vrganja
- 180 ml vode
- 4 komada pilećih zabataka
- 1 režanj belog luka
- 400 g pirinča kratkog zrna
- 1 l pilećeg bujona
- 4 grančice svežeg tamijana
- 50 g putera
- 80 g parmezana
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 °C.
2. Suve vrganje prelijte sa 180 ml vruće vode, poklopite i pustite da se vrganji namaču oko 5 minuta. Potom ih ocedite, ali sačuvajte tekućinu od namakanja.
3. Vrganje usitnite nožem pa ih stavite u dublju posudu za pečenje (od 3 litre), dodajte tekućinu u kojoj su se namakali vrganji, dodajte i na manje komade isečene pileće zabatke, zdrobljeni beli luk, pirinač, timijan i bujon. Dobro izmešajte, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u rernu na 35-40 minuta, odnosno dok pirinač ne bude kuvana.
4. Naseckajte puter i narendajte parmezan pa umešajte u kuvani rižoto. Posolite i pobiberite pa mešajte oko 3-4 minuta dok se rižoto ne zgusne.
5. Poslužite odmah sa dodatkom parmezana.
Prijatno!