Probajte

Evo kako da brzo ukiselite zeleni paradajz: Najukusnija salata svih vremena! (RECEPT)

Ukoliko pripremate baštu za jesen i zimu, verovatno imate mnogo zelenog paradajza. Pravi baštovani ništa ne bacaju, a pogotovo ne zeleni paradajz jer on je pravo zlato.

Objavljeno: 12.10.2020. 12:42h
Autor:
Foto: Shutterstock

Evo kako da ukiselite zeleni paradajz, brzo i zdravo:

Potrebno je:

2,5 kilograma zelenog paradajza (obični ili čeri)

2,5 šolje jabukovog sirćeta

2,5 šolje vode,

1/4 šolje soli

1 glavica belog luka

1-2 čena belog luka, isečenog na sitno.

Začini:

seme korijandera

kumin

kim

kurkuma

crnog bibera

lovorov list (1 po tegli)

seme celera

malo crvene suve paprike

Na svaka 2,5 kilograma paradajza stavljajte 2 kašičice omiljenog začina. Najlakše je da omiljene začine dodate direktrno u tegle. Ne morate da stavite sve začine koje smo naveli, samo one koje vi volite.

Priprema: U jednu šerpu stavite sirće, vodu i so pa pustite da lagano provri. Paradajz i luk očistite i isecite (paradajz na kriške, a čeri prepolovite). Tegle napunite mešavinom suvih začina pa ih ostavite sa strane.

Kada slani rastvor proključa u šerpi, dodajte mu beli i crni luk. Kuvajte još 3 do 4 minuta, a zatim dodajte i seckan zeleni paradajz. Mešajte sve metalnom kašikom, ostavljajući paradajz da se malo "zagreje" u šerpi - oko 5 minuta.

Paradajz i vodu sipajte u tegle i zatvorite originalnim poklopcem. Ostavite tegle da se prirodno ohlade. Za dve nedelje imaćete kiseli zeleni paradajz.

(Stil.kurir.rs)