miris detinjstva
Jugoslovenski kolač: Starinski, jeftin i neodoljiv desert od jabuka i pudinga! (RECEPT)
Prisetite se deserta koji je bio popularan 70- ih godina prošlog veka
Objavljeno: 01.10.2020. 13:01h
13:03h
Autor:
Autor:
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 160 g brašna
- 160 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 60 ml tople vode
- 60 ml ulja
Sastojci za kremu:
- 1 kg jabuka
- 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači ukus)
- 200 grama šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
- 3 pudinga od vanile
- cimet po želji
- 500 ml slatke pavlake
Lenja pita od jabuka: Najbolji kolač svih vremena! (RECEPT)
Priprema:
- Umutite belanca s prstohvatom soli u čvrsti sneg.
- Odvojena žumanca pomešajte sa uljem, vodom, brašnom i praškom za pecivo.
- Mikserom na najmanjoj brzini kratko pomešajte ove dve smese.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni, izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, te pecite koru oko 25 minuta.
- Jabuke tanko ogulite, očistite i iseckajte na kocke.
- Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri kašike šećera sa strane), cimet po želji i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke u potpunosti ne omekšaju.
- Izmešajte 3 pudinga i ostavljeni šećer, pa umutite s 2 dl vode.
- Skinite jabuke s vatre i umutite puding.
- Vratite na vatru i ostavite da ključa 3-4 minuta.
- Odmah prelijte po ohlađenom biskvitu.
- Ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider da odstoji dva sata.
- Kada se kolač ohladi umutite slatku pavlaku i šlag i premažite ga.
- Ostavite kolač da odstoji pre služenja.
Neodoljivo sočne čoko kocke: Slatkiš u koji ćete se zaljubiti! (RECEPT)
( Stil/Dnevno.Hr )