Ne liče na današnje verzije

4 čuvene bajke braće Grim, bez cenzure: Od ovih priča diže se kosa na glavi!

U ovim pričama retko ko je živeo srećno do kraja života, ili kraj pozitivnih likova uopšte nije poznat

Objavljeno: 14.08.2020. 14:31h
Autor:
Foto: Profimedia

Svi znamo za braću Grim i njihove čuvene bajke za decu, ali ono što su nama pričali i ono što mi pričamo deci, zapravo su dosta izmenjene verzije. Zapravo, originalne priče koje su napisala čuvena braća Jakob i Vilhelm uopšte nisu za decu - od njih će se i odraslima podići kosa na glavi!

Evo kako je izgledao tok čuvenih priča bez cenzure i prepravke!

Verenik pljačkaš (The robber groom)

U poređenju sa ovom bajkom, film Kad jaganjci utihnu delovaće vam kao sasvim nevina priča. U priči braće Grim prelepa devojka, mlinareva ćerka, treba da se uda, ali nešto u vezi njenog verenika joj je čudno, iako je on pametan, bogat i lep. Za početak, umesto u kući on živi u zabačenom delu šume u strašnoj kolibi. Jednog dana devojka odlučuje da poseti mladoženju, ide stazom probijajući se kroz jak vetar, ali verenik nije kod kuće. Umesto njega, u blizini se pojavljuje starica i govori devojci da je njen verenik vođa lopova i kanibala.

Devojka isprva ne veruje, ali kada je žena sakrije između buradi pred kućom, devojka sama vidi krvavog mladoženju kako u pratnji kradljivaca vuče žrtvu u kolibu. Žrtva je prelepa devojka, koju mladoženja skida, seče je na komade i jede. Mlinareva ćerka nalazi snagu da pobegne i kod kuće sve ispriča ocu. Otac poziva sve seljane i na venčanju pred svima otkrivaju istinu o mladoženji, kojeg na kraju bajke ubiju.

Klekino drvo (Juniper tree)

Majka rađa sina i umire na porođaju. Otac se ženi ženom koja od početka ne voli njegovo dete. Tretira ga sve gore i gore, naročito od trenutka kada rodi ćerku. Deca rastu, maćega zlostavlja posinka, a na kraju ga i ubije gurnuvši ga s drveta toliko jako da mu je glava otpala. Da bi maskirala zločin, ona maramom vezuje glavu za telo, stavlja ga za sto i stavlja mu u ruke jabuku, koju je pokušavao da ubere kada ga je gurnula. Kada njena ćerka dođe kući i traži jabuku od brata, on, normalno, ne odgovara. Devojčica se žali majci kako brat ne priča sa njom, a majka je posavetuje da ga udari po uvetu. Od udarca glava pada na pod. Da priča bude još gnusnija, majka natera ćerku da skuvaju ručak od tela dečaka i posluže njegovom ocu. Zla maćeha biva kažnjena time što joj ogroman kamen pada na glavu i ubija je. Na grobu dečaka koji je sahranjen ispod klekinog drveta pored svoje majke, čudesno cvetaju ruže.

Devojka bez ruku (Girl without a Hand)

Siromašni mlinar želi da se obogati i sklapa dogovor sa đavolom, koji u zamenu za zlato traži ono što je iza mlinareve kuće. Mlinar misli da tamo nema ništa i pristaje, ali ispostavlja se da je tu njegova ćerka tada sređivala baštu. Ipak, ispostavlja se da pristanak oca nije dovoljan - devojčina duša bila je toliko čista i nevina, da đavo nije mogao da je uzme. Kad god se kupala vodom, nečastivi je gubio svoju snagu, pa je trećeg dana đavo naredio mlinaru da ćerki odseče ruke kako ne bi mogla da se kupa. Otac je morao da ispuni naređenje.

Devojčinim mukama ovde nije bio kraj. Iako se kralj zaljubio u nju i rodila mu dete, zbog mešanja đavola na kraju ju je oterao zajedno sa detetom. Majka i dete lutali su dugo šumom, devojci su ponovo izrasle ruke, a sedam godina kasnije, nakon puno muka, porodica se ponovo ujedinila.

Rampelstilskin (Rumplestiltskin)

Glavna junakinja ponovo je mlinareva ćerka, koja je prisiljena da od slame isprede zlatnu vunu, ili će joj u suprotnom odrubiti glavu. Neobični patuljak priskače devojci u pomoć, ali u zamenu traži njeno nerođeno dete. Devojka nema izbora nego da se složi. Kralj, videvši da devojka prede zlato o slame, oženi je i dobili su dete. Zli patuljak se vratio po novorođenče. Kraljica je očajna, ne želi da da svoje dete patuljku, a on joj da tri dana da pogodi njegovo ime. Ako ga pogodi ne mora da mu da dete. I kraljica slučajno saznade da se patuljak zove Rampelstilskin, a patuljak od besa otkinu sebi nogu, nakon čega je propao kroz zemlju. U želji da se oslobodi, patuljak se u lokvi krvi prepolovi na dva dela...

Osim ovih priča, i čuvene bajke poput Snežane i sedam patuljaka, Pepeljuge i Uspavane lepotice takođe su obeležene potocima krvi. A o tome neki drugi put...

(Stil.kurir.rs)