letnja rapsodija ukusa
Spolja vruć i hrskav, a unutra leden: 5 načina za najbolji pohovani sladoled!
Uz malo strpljenja, napravićete najbolju poslasticu u letnjim danima
Objavljeno: 13.07.2020. 12:39h
12:49h
Autor:
Autor:
Leto je vreme kada svi uživamo u ukusu sladoleda i osveženju koji nam on donosi. Ali, pored uobičajenog osvežvajućeg deserta, sladoled možemo i pohovati.
Postoji nekoliko načina priprema, ali za koji god da se odlučite potrebna vam je kašika za sladoled kako biste oblikovali kugle koje ćete vratiti u zamrzivač s papirom za pečenje i ostaviti da odstoji najmanje sat vremena pre postupka prženja.
Pohovane i flambirane kugle
- Zamrznute kugle uvaljajte u brašno, umućena jaja, pa u prezle.
- Ako pak želite da izostavite brašno, sladoled možete dva puta uvaljati u jaja i prezle.
- Zatim ih vratite u zamrzivač da odstoje dva sata pre nego što ćete ih ispržiti.
- Pržite ih desetak sekundi u dubokom ulju i poslužite s voćnim sirupom ili flambirajte rumom.
Punjen pileći file: Ručak za celu porodicu! (RECEPT, VIDEO)
Smesa od cimeta i belanaca
- Najpre izvadite kugle sladoleda iz zamrzivača, te ih uvaljajte u sneg od belanaca, a zatim u smesu izmrvljenog kornfleksai cimeta.
- Prema potrebi ponovite postupak da se sneg i pahuljice lepo uhvate, te stavite u zamrzivač na tri sata.
- Nakon toga, pržite jednu po jednu, oko 10 do 15 sekundi.
Lažni pohovani sladoled
- Pripremite 90 grama mlevenog keksa, 120 grama maslaca i 2 kašičice cimeta.
- Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte cimet i keks, pa pržite oko pet minuta dok ne dobije zlatnu boju.
- Kad se smesa ohladi, uvaljajte prethodno zamrznute kugle sladoleda.
- Poslužite s prelivom od čokolade ili voćnim sirupom.
Kokos i orasi
- Prethodno zamrznute kugle sladoleda, jednu po jednu, stavljajte u gušću smesu za palačinke, a u zatim mešavinu kokosovog brašna i mlevenih oraha.
- Vratite ih u zamrzivač na tri sata, te onda ispržite u ulju.
Kugle od biskvita ili hleba
- Beli hleb bez korice ili obični, biskvitni kolač naseckajte na kriške. U zavisnosti od veličine, po dve do tri kriške kolača stavite jednu do druge na prozirnu foliju, pa ih razvaljajte valjkom.
- Na krišku stavite kuglicu sladoleda, pa skupite foliju rukama i stisnite da dobijete kuglu.
- Kugle od biskvita sa sladoledom stavite u zamrzivač da odstoje najmanje sat vremena.
- Za smesu 6 kugli trebaće vam 125 g brašna, 1 jaje i 240 ml ledene vode.
- Dodajte u posudu jaje i brašno, te mešajte varjačom, postepeno dodajući hladnu vodu.
- Kugle izvadite iz folije pa uvaljajte u testo i kratko ispržite.
Švaler torta: Bogata i izdašna poslastica za svaku priliku! (RECEPT)
( Stil/Punkufer. Dnevnik hr. )