Letina kuhinja
Domaći straćatela kolač: Lagan i penast, sasvim poseban dezert! (RECEPT)
Poslastica u kojoj će uživati cela porodica
Autor:
Sastojci za biskvit: 8 belanaca, 8 kašika kristal šećera, 8 kašika brašna, pola praška za pecivo, 1 vanil šećer, 300 ml mleka za preliv biskvita.
Sastojci za fil: 500 ml mleka, 200 g čokolade, 1 šlag krem od vanile, 8 žumanaca, 100 g kristal šećera, 8 kašika hladne vode, 2 kesice želatina, 500 ml slatke pavlake.
Priprema: Počinjemo sa pripremom biskvita. Umutiti u čvrst šne belanca, kristal i vanilin šećer. Dodati brašno u koje smo prethodno stavili pola praška za pecivo, nastaviti sa laganim miksiranjem da se sve lepo sjedini. Umućenu smesu preliti u pleh ili kalup, peći na 180 stepeni, 20 do 25 minuta.
Neposredno nakon pečenja preliti biskvit vrelim mlekom, i staviti prijanjajuću foliju preko. Pre same pripreme fila, aktivirati želatin tako što ćete u isti dodati 8 kašika hladne vode, promešati i ostaviti da reaguje.
Zatim dobro umutiti žumanca sa šećerom, dodati i 500 ml vrelog mleka, tako će se žumanca termički obraditi. Nakon toga dodati aktivirani želatin sve dobro promešati, i ostaviti na sobnoj temperaturi, sat do dva.
Kada prođe to vreme, u smesu sada dodajemo 500 ml slatke pavlake i šlag krem od vanile. Sve dobro umutiti i dodati usitnjenu čokoladu, i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije kompaktna smesa.
Taj isti fil preliti preko biskvita, ostaviti dva sata, zatim dekorisati po želji i servirati. Prijatno!